Compensatie energierekening moet gerichter, zeggen organisaties

Compensatie energierekening moet gerichter, zeggen organisaties

De overheid moet bij het compenseren van huishoudens voor de stijgende energieprijzen gerichter te werk gaan. Juist de huishoudens met lage inkomens in slecht geïsoleerde woningen zouden geholpen moeten worden, stellen vakbond FNV, Milieudefensie en huurdersorganisatie Woonbond in een gezamenlijke oproep aan de Tweede Kamer.

Het kabinet besloot onlangs om huishoudens te gaan compenseren omdat de gasprijzen zo sterk zijn gestegen. Zo wordt de korting op de energiebelasting verhoogd. Hoeveel de ingreep uiteindelijk zal schelen, zal per geval anders zijn. Voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld verbruik zou het om ongeveer 400 euro gaan.

Het plan is onvoldoende gericht op groepen die kwetsbaar zijn

De briefschrijvers zijn er blij mee dat het kabinet bereid is om maatregelen te nemen. Maar ze vinden dan het plan onvoldoende is gericht op groepen die kwetsbaar zijn voor zogenoemde energiearmoede. De laagste inkomens zouden er nu nog steeds het hardst op achteruit gaan. De organisaties stellen daarom voor om ongeveer de helft van het bedrag dat wordt uitgetrokken voor de compensatie in te zetten via een verhoging van de huurtoeslag. Dit geld zou dan terechtkomen bij huurders met een laag inkomen en zorgt zo voor een veel gerichtere aanpak van energiearmoede, opperen ze.

Ook zou er meer geld moeten gaan naar aanvullende maatregelen voor isolatie van woningen. Daarvoor heeft het kabinet nu 150 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar de organisaties willen dat er via een warmtefonds 3 miljard euro wordt ingezet om huizen met een slecht energielabel beter te isoleren.

update 28 okt 2021, 7:08 uur

Het kabinet gaat broeden op een gerichtere compensatie van huishoudens met een laag inkomen voor de hoge gasprijzen. Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) gezegd in een debat in de Tweede Kamer over de plannen van het kabinet om Nederlanders te compenseren voor de hoge energienota die deze winter dreigt.

Eerder deze maand kondigde het kabinet dat pakket aan, ter waarde van in totaal 3,2 miljard euro. Volgens vrijwel de volledige Kamer is het goed dat het kabinet huishoudens tegemoet komt, maar is de regeling te algemeen. D66 en CDA kwamen daarom met een voorstel om, via gemeenten, specifiek arme huishoudens te compenseren. Zij zouden dan een energietoelage moeten krijgen. Dit kost in totaal 200 miljoen euro en zou uit het bestaande budget voor de maatregelen komen.

Vijlbrief zei in het debat dat het kabinet het doel van het voorstel ondersteunt. 'We moeten alleen kijken of we 'm kunnen uitvoeren en of we 'm kunnen dekken', aldus de bewindsman. Het kabinet voert gesprekken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de vraag of gemeenten dit wel kunnen regelen met inwoners. Ook wil het kabinet nog kijken waar het geld voor zo'n gerichtere compensatie vandaan zou moeten komen. Het kabinet hoopt volgende week al duidelijkheid te geven over het nieuwe plan.

D66-Kamerlid Alexander Hammelburg vroeg van zijn partijgenoot Vijlbrief wel de 'garantie' dat er iets wordt geregeld voor 'die allerarmsten die echt door hun hoeven zakken'. Ook GroenLinks en PvdA willen dat het kabinet vooral arme huishoudens met slecht geïsoleerde (huur)huizen helpt. De linkse partijen vroegen het kabinet om alternatieve voorstellen te presenteren 'om deze groep gericht te bereiken'.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant