'Concentratie spoedzorg verlaagt kwaliteit'

'Concentratie spoedzorg verlaagt kwaliteit'

Het gezamenlijke plan van zorgverzekeraars om de spoedeisende hulp in een aantal ziekenhuizen te concentreren, kan de kwaliteit van de zorg verminderen omdat patiënten daardoor minder te kiezen hebben.

Hiervoor waarschuwt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) woensdag. Volgens de toezichthouder kunnen zorgverzekeraars door de samenwerking minder hun eigen koers bepalen voor zowel spoedeisende als niet-spoedeisende zorg.

Onderscheid stimuleert

ACM meent dat door de concentratie van de verzekeraars ook de keuze in het overige zorgaanbod wordt beperkt. De organisatie benadrukt het belang van onderscheid tussen zorgverzekeraars, omdat patiënten dan iets te kiezen hebben. Dat stimuleert de prijs en kwaliteit.

Om betere spoedeisende zorg te leveren willen zorgverzekeraars die zorg concentreren in gespecialiseerde ziekenhuizen. Diverse medische specialisten zien eerder nadelen, zoals verschraling in overige ziekenhuizen. ACM roept de verzekeraars op te bewijzen dat de voordelen van concentratie opwegen tegen de nadelen van verminderde keuzemogelijkheden.

Kwaliteitsstandaarden

Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland laat weten de waarschuwing serieus te nemen en samenwerking rond spoedeisende zorg voor dit moment af te ronden. 'Het is nu aan individuele zorgverzekeraars hoe zij de spoedeisende zorg inrichten', zegt een woordvoerster. De verzekeraars schakelen het Kwaliteitsinstituut in dat de kwaliteitstandaarden moet gaan vaststellen.

Bron: ANP

Ook interessant