Radar

toggle menu

Concurrentiestrijd zorgverzekeraars

Concurrentiestrijd zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars kunnen zich opmaken voor een heftige concurrentiestrijd om voor het einde van het jaar verzekerden te trekken. Marktleider Achmea gaf het startschot door te melden dat de premies van vier van zijn zeven grote merknamen met gemiddeld acht procent worden verlaagd. Dit meldt Het Financieele Dagblad.

De prijzen van de diverse merken van Achmea dalen met bedragen tussen de 75 en 114 euro per jaar. Deze premiedaling van Achmea is veel groter dan minister Schippers van Volksgezondheid op Prinsjesdag schatte. Achmea zegt dat de grote daling onder andere mogelijk is vanwege het scherp inkopen van zorg en lagere medicijnkosten.

Vorige maand kondigde DSW een premieverlaging van ruim zeven procent aan waardoor verzekerden bij DSW jaarlijks negentig euro minder betalen. 

Winsten gebruikt voor premieverlaging

De winsten van de verzekeraars waren in 2012 ruim verdubbeld tot 1,4 miljard euro. Minister Schippers riep de verzekeraars dan ook op dit geld te gebruiken om de premie te verlagen. Ook vanwege het feit dat steeds meer mensen overstappen neemt de concurrentiedruk toe om winsten te gebruiken voor premieverlaging. 

De zorgverzekeraars moeten hun premies voor 18 november bekendmaken. 

Zorgpremie 2015

De zorgpremie gaat in 2015 met 50 euro omhoog. Dat komt door de overdracht van een deel van de langdurige zorg (de AWBZ) naar het basispakket van de zorgverzekeringswet. Dat schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer in aanloop naar de behandeling van de begroting van het departement.

Bron: Het Financieele Dagblad / TROS Radar / ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant