toggle menu

'Consument betaalt nog te veel voor lening'

'Consument betaalt nog te veel voor lening'

Consumenten met een persoonlijke lening of doorlopend krediet betalen nog steeds te veel rente. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

'De gemiddelde rente voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet van 10.000 euro is sinds 2012 met respectievelijk 0,1 en 0,5 procent gedaald. Dit terwijl de markrentes, waartegen banken zelf lenen, twee tot drie keer zo hard zijn gedaald', zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Lage kosten niet doorberekend

Banken berekenen het feit dat zij zelf steeds goedkoper kunnen lenen niet door aan de consument, concludeert de vergelijkingssite. Dat consumenten ondanks de lage marktrentes toch nog fors betalen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet, komt volgens Bulthuis vooral door een gebrek aan concurrentie op de markt.

'De drie grote banken ABN AMRO, ING en Rabobank hebben samen een marktaandeel van 80 procent. Daarnaast zijn er nog kleine aanbieders, maar een deel daarvan is ook weer onderdeel van een grootbank. Zo is Freo een dochter van de Rabobank en is DEFAM weer onderdeel van ABN AMRO.'

Lening bij 'eigen' bank

Doordat er zo weinig concurrentie is, zijn er voor de banken geen prikkels om de rentes voor leningen te verlagen. 'Daarnaast kiezen veel consumenten bij het afsluiten van hun lening toch automatisch voor hun eigen 'huisbank'. Die kennen ze en daar hebben ze ook hun betaal-, spaar- en hypotheekproducten lopen. Ook dat zorgt ervoor dat banken niet echt hun best hoeven te doen om de leningen te verkopen en hoge rentes kunnen vragen', aldus Bulthuis.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant