Consument bewuster van overstapmogelijkheid energieleverancier

Consument bewuster van overstapmogelijkheid energieleverancier

Bijna de helft van de consumenten neemt zijn energiejaarrekening door, blijkt uit de Energiemonitor 2017 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens de marktwaakhond zijn consumenten zich er steeds bewuster van dat ze geld kunnen besparen met een overstap.

Afgelopen jaar stapten ongeveer 1,2 miljoen huishoudens over naar een andere aanbieder van gas en elektriciteit, evenveel als in de twaalf maanden daarvoor. Consumenten die eenmaal een keer zijn overgestapt, doen dat daarna vaker. Het aantal consumenten dat nooit van energieleverancier wisselde, wordt dan ook steeds kleiner. Momenteel gaat het om 29 procent van de consumenten, vorig jaar was dat nog 31 procent.

Radar besteedde begin dit jaar aandacht aan energierekeningen. De nota blijkt voor klanten lastig te controleren.  De netbeheerskosten, de vermindering energiebelasting, de correctiefactor… De rekening is een woud van onbegrijpelijke termen en getallen. Erger nog; volgens Vereniging Eigen Huis kan het flink misgaan op de rekening. En dat kun je dus niet zelf controleren.

Terugkijken: Energierekening niet te controleren

Checklist: je energierekening controleren

De ACM hamert ook al enige tijd op begrijpelijker rekeningen van energieleveranciers. Die moeten het makkelijker maken voor consumenten om te bekijken of ze kunnen besparen.

Bron: ANP / Radar

Ook interessant