toggle menu

Consument let beter op zorgkosten als eigen risico op het spel staat

Consument let beter op zorgkosten als eigen risico op het spel staat

Consumenten letten beter op hun zorgkosten als er een bedrag aan eigen risico op het spel staat dan wanneer er een no-claimkorting wordt gegeven. Tot die conclusie komt het Centraal Planbureau (CPB) dat een studie heeft gedaan naar de twee methodes om mensen kostenbewust te maken.

De no-claimkorting werd in 2005 ingevoerd: mensen met zorgkosten lager dan 255 euro, kregen aan het eind van het jaar een bonus. In 2008 werd die bonus vervangen door het verplichte eigen risico. Het CPB heeft de gegevens van duizenden verzekerden uit de periode met de no-claimkorting vergeleken met verzekerden met een eigen risico.

Uit die studie komt naar voren dat een consument bij elke euro extra no-claimkorting 26 cent minder zorgkosten maakt. Een extra euro eigen risico levert 44 cent minder zorgkosten op.

Mensen zijn gevoeliger voor verlies eigen risico

Volgens het CPB zijn mensen gevoeliger voor verlies (eigen risico) dan voor winst (no-claimkorting). Ook de timing maakt verschil, verklaart onderzoeker Minke Remmerswaal. 'Doordat het eigen risico sneller na de zorgafname betaald moet worden is de link tussen kosten en zorg directer dan bij de no-claimkorting.'

Het CPB plaats ook een kanttekening bij het eigen risico als instrument. 'Doordat mensen het eigen risico in één keer uit eigen zak moeten betalen, zien zij soms af van behandeling wanneer zij hier geen geld voor opzij hebben gelegd.' Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant