Consument moet minder lenen en minder sparen

Consument moet minder lenen en minder sparen

De Nederlandse consumenten moeten minder lenen of sparen. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag in een onderzoek naar de vermogensopbouw van huishoudens. Volgens DNB moeten in nieuw beleid fiscale prikkels die lenen en sparen stimuleren zo veel mogelijk worden weggenomen.

Zo zou de eis om hypotheken volledig af te lossen, moeten worden versoepeld. Onderwijl zou de hypotheekrenteaftrek moeten worden afgebouwd en zouden consumenten meer zeggenschap moeten krijgen over de opbouw van het pensioen.

Gevoelig voor schommelingen

DNB wijst op de risico's van de relatief hoge schulden en bezittingen die te gevoelig zijn voor schommelingen in de markt. Als voorbeeld noemt DNB onder meer de pensioenpremies die omhoog of omlaaggaan als de economie tegen- of meezit. Consumenten zouden daar hun bestedingen te veel op aanpassen. Hetzelfde geldt voor de huizen, die bijvoorbeeld als gevolg van economische tegenwind onder water kunnen komen te staan.

Hypotheekschulden verminderen

Volgens DNB zou het fiscaalneutraal maken van het eigenwoningbezit de meest effectieve manier zijn om de hypotheekschulden op den duur te verminderen, en de risico's voor banken en consumenten te beperken. 'Dat maakt het immers minder aantrekkelijk om een woning te kopen met vreemd vermogen', aldus DNB.

Scheefwonen aanpakken

Daartegenover zou de huidige huurmarkt op de schop moeten, waarbij onder meer het zogeheten scheefwonen moet worden aangepakt. Huurwoningen in de vrije sector zijn volgens het rapport nog onvoldoende een alternatief voor koopwoningen.

Pensioenbeleggingen afstemmen

Ook zouden beleggingen in pensioenen beter moeten worden afgestemd per generatie. Dertigers die net een woning hebben gekocht kampen nu, naast de lasten van hun hypotheek, ook met een relatief hoge premie voor pensioen.

Bron: ANP

Ook interessant