Consumentenbond: Apotheken moeten contant geld aannemen

Consumentenbond: Apotheken moeten contant geld aannemen

Apotheken moeten worden verplicht om contant geld aan te nemen. Daarvoor pleit de Consumentenbond, die de Tweede Kamer oproept een motie van CDA/50PLUS van deze strekking te steunen.

Dinsdag 5 maart stemt de Tweede Kamer over de motie van CDA en 50PLUS. In de motie staat dat apotheken verplicht contant geld moeten gaan accepteren.Veel ouderenorganisaties zoals ANBO, NOOM en NVOG steunen de motie ook.

Steeds meer apothekers weigeren cash en willen dat alleen nog met de pinpas wordt betaald. 'Wettelijk gezien mag het, maar wat ons betreft komt daar verandering in. Apothekers hebben een zorgplicht en mogen geen drempels opwerpen', stelt directeur Olof King van de Consumentenbond. De Consumentenbond vindt dat er wettelijke maatregelen nodig zijn.

Eerder ging de Consumentenbond al in gesprek met apothekersketen Boots over hun pin-onlybeleid. De keten blijft contant geld echter weigeren.

Lees ook: Boots gaat zich buigen over pin-onlybeleid

'Sommige mensen kiezen er bewust voor om cash af te rekenen. Bijvoorbeeld om zo meer grip op hun uitgaven te houden, of om privacy-redenen; er kijkt niemand over hun schouder mee bij betalen. Bovendien is pinnen voor sommige ouderen, kinderen en mensen met een beperking lastig. Door cash niet te accepteren, sluit je hen buiten. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.'

Bron: ANP / Consumentenbond

Ook interessant