Consumentenbond: doe meerdere apk's voor oudere auto

Consumentenbond: doe meerdere apk's voor oudere auto

Wie met een oudere auto naar de algemene periodieke keuring moet, doet er vaak goed aan de wagen bij meer dan één garage te laten keuren. Het liefst ook bij een keuringsstation dat niet repareert maar uitsluitend keurt en geen financieel belang heeft bij reparaties. Met dat advies komt de Consumentenbond na onderzoek.

Radar nam eerder ook al de proef op de som en ging langs verschillende garages met een door de Dienst Wegverkeer (RDW) goedgekeurde auto. Uit de rondgang van Radar bleek: in bijna de helft van de bezochte garages kwam de auto niet door de apk of zijn er reparaties uitgevoerd die niet nodig waren.

Terugkijken: Apk-onderzoek: Onnodige reparaties, onterechte afkeuringen

De Consumentenbond heeft nu dus een soortgelijk onderzoek gedaan. De bond liet twaalf auto’s keuren bij elf garages en werd geconfronteerd met veel dure en onnodige reparaties. Zo kwam een auto niet door de keuring, tenzij de remmen (voor 500 euro) zouden worden vervangen. Uit een herkeuring bij een andere garage en een controle van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW), die APK's steekproefsgewijs controleert, bleek dat er met de remmen niks mis was.

'Trucs voor kunstmatig verhogen rekening'

'Garages gebruiken trucs om de rekening van een apk kunstmatig te verhogen', zegt de bond. 'Ze rekenen hoge kosten voor reparaties van kleine ‘plotselinge’ mankementen.' Autobezitters krijgen van de Consumentenbond de tip altijd om het keuringsrapport en de factuur te vragen.

Als een garagebedrijf herhaaldelijk ondeugdelijke keuringen uitvoert, kan de RDW de keuringsbevoegdheid intrekken.

Lees ook: Apk: Onnodige reparaties en onterechte afkeuring voorkomen

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant