toggle menu

Consumentenbond en banken om tafel over IBAN

Consumentenbond en banken om tafel over IBAN

De Consumentenbond en de banken gaan met elkaar praten over het grote aantal misbetalingen door fouten met het IBAN-rekeningnummer. Dat zei een woordvoerster van de Consumentenbond naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf van zaterdag.

IBAN staat voor International Bank Account Number. Sinds vorig jaar augustus moeten mensen die een rekening willen betalen of geld willen overmaken dit nummer gebruiken. Bekijk ook deze uitleg.

Tikfout vormt risico

Wie een tikfout maakt bij het invullen van het lange nummer, loopt het risico dat het geld niet bij de juiste persoon of bedrijf terecht komt. Om het bedrag vervolgens terug te krijgen is een enorme rompslomp voor de consument, en de bank.

'Het is een juridisch gezien complexe kwestie. We hebben daar wel ideeën over, maar die willen we eerst met de banken bespreken', aldus de Consumentenbond.

Maandelijks 18 miljoen verkeerd bezorgd

In de periode voor de definitieve invoering van IBAN pasten de banken een automatische omzetting (omrekentool) naar het nieuwe lange nummer toe. Tikfouten leidden toen al tot zo'n 4500 misbetalingen per maand waarmee maandelijks een bedrag van 18 miljoen euro was gemoeid, bleek in april 2014 uit een reactie van minister Jeroen Dijsselbloem op Kamervragen.

Fraude

In mei kondigden de banken aan de eerder afgeschafte omrekentool opnieuw in te voeren. Ze waren daar in april dir jaar gestopt wegens de hoge kosten. Er zijn veel niet-officiële omrekentools te vinden op internet, maar dat zijn soms frauduleuze sites die hun eigen bankrekeningnummer laten zien in de plaats van het gevraagde IBAN-nummer.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant