toggle menu

Consumentenbond: ledspot betere keus dan halogeen

Consumentenbond: ledspot betere keus dan halogeen

Ledspots zijn meestal een betere keuze dan halogeenspots. Ledlampen zijn zuiniger, gaan langer mee en de lichtkleur wijkt nauwelijks af van de ouderwetse gloeilamp, blijkt uit een test van de Consumentenbond. De lichtkwaliteit van halogeenspots is wel beter.

De Consumentenbond testte 33 led- en halogeenspots van 230 Volt en vier van 12 Volt. In beide categorieën kwam de ledspot veruit als beste uit de bus. De beste ledspot is volgens de Consumentenbond de Philips Twistline no-dimmable. De MK-HDPO301 van het Kruidvat kreeg het predicaat 'beste koop'. De GP Lightning 069171-LDMEI krijgt als enige een onvoldoende.

Minder stroom dan gloeilamp

Uit de test blijkt dat led 80 procent minder stroom verbruikt dan halogeen en 85 procent minder dan de gloeilamp. De spaarlamp, weer een andere categorie, is ook heel energiezuinig, maar nadelen zijn dat het even duurt voordat een spaarlamp vol licht geeft, hij slecht tegen kou kan en kwik bevat.

Een goede ledlamp is te koop voor minder dan 10 euro, de beste koop kost 5 euro, blijkt uit de test. Door de lange levensduur en het zuinige energieverbruik in vergelijking met de gloeilamp is de aanschafprijs volgens Consumentenbond in een jaar terugverdiend.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant