Consumentenbond: Let op bij update Windows 10

Consumentenbond: Let op bij update Windows 10

De Consumentenbond waarschuwt voor de nieuwe versie van Windows 10 van Microsoft die binnenkort verschijnt. Een verborgen optie in het privacymenu van het computerbesturingssysteem schakelt ongezien reclame-tracking in. Die houdt het surfgedrag bij om iemand advertenties-op-maat te kunnen sturen.

In het menu van de proefversie zit een verborgen schuifbalk, die pas tevoorschijn komt als je met de muis rechts over het scherm beweegt. 'Na bladeren naar beneden, verschijnt in beeld de tekst: Laat apps reclame-id gebruiken om advertenties voor u interessanter te maken op basis van uw app-gebruik', meldt de bond dinsdag.

'Maak alle verborgen opties zichtbaar'

De Consumentenbond roept op alle verborgen opties zichtbaar te maken, opdat gebruikers niet onbewust instemmen met reclame-tracking op hun pc. In een eerste reactie noemt Microsoft de conclusies voorbarig en benadrukt het softwarebedrijf dat het gaat om een proefversie.

Microsoft laat op woensdag aan Radar weten dat de privacy-instellingen voor de meeste gebruikers op één pagina staan, zodat scrollen niet nodig is. Als dat niet past voegt Microsoft 'visuele aanwijzingen toe zodat mensen niet vergeten te scrollen'.

Het bedrijf zegt graag in contact te komen met de Consumentenbond om 'aankomende privacy-verbeteringen te bespreken.'

Bron: ANP

Ook interessant