toggle menu

Consumentenbond pleit voor verbeteringen op verpakkingen gerookte zalm

Consumentenbond pleit voor verbeteringen op verpakkingen gerookte zalm

Op verpakkingen van gerookte zalm staat veel onduidelijke informatie over de houdbaarheid van het product, vindt de Consumentenbond. Die wil dat fabrikanten het bewaaradvies voor gerookte zalm veel duidelijker maken.

Afgelopen januari onderzocht de Consumentenbond al 20 merken gerookte zalm op versheid en hygiëne. Daarnaast is ook de bewaarinformatie op de verpakking onderzocht. Daaruit blijkt dat op 13 van de 20 onderzochte producten een tenminste-houdbaar-tot-datum (tht) staat in plaats van een te-gebruiken-tot-datum (tgt).

‘Volstrekt onduidelijk voor consumenten’

Volgens de Consumentenbond suggereert de tht-datum dat de gerookte zalm ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog prima gegeten kan worden. De bond noemt dit ‘absoluut onwenselijk bij zo’n kwetsbaar product.’ Daarnaast vindt de Consumentenbond dat het houdbaarheidsadvies niet duidelijk is. Op 10 van onderzochte verpakkingen staat ‘na openen beperkt houdbaar.’ Dit is volgens de Consumentenbond ‘volstrekt onduidelijk voor consumenten en zou veel concreter moeten zijn.’

De Consumentenbond gaat de kritiek op de verpakkingen voorleggen aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en aan het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie van supermarktketens.

Bron: Consumentenbond

Ook interessant