toggle menu

Consumentenbond vraagt ING plannen te staken

Consumentenbond vraagt ING plannen te staken

De Consumentenbond wil dat ING onmiddellijk stopt met het plan om klantinformatie met derden te delen. Dat schrijft directeur Bart Combée van de Consumentenbond in een deze week verstuurde brief aan Nick Jue, de directievoorzitter van ING Nederland.

Maandag werd bekend dat ING de betaalgegevens van klanten wil gebruiken om op maat gesneden advertenties te kunnen aanbieden. De bank stelt dat klanten vooraf om toestemming wordt gevraagd om de persoonlijke gegevens te gebruiken. Maar volgens Combée is het 'vrijwel onmogelijk om glashelder duidelijk te maken waar iemand exact toestemming voor geeft'.

In strijd met de wet

Eerder deze week reageerde de Consumentenbond al afwijzend op het voornemen van ING. Volgens de belangenorganisatie is het plan in strijd met de bestaande privacywetgeving en de gedragscode van banken. Combée heeft ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een brief geschreven, met het verzoek om het beschikbaar stellen van klantgegevens aan derden en activiteiten ten behoeve daarvan onmogelijk te maken.

Kritiek

Het plan van ING oogstte de afgelopen dagen wegens de privacygevoeligheid ervan meer kritiek, op sociale media en ook vanuit de politiek. Donderdag liet ook Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), zich er kritisch over uit. ING krijgt nog wel een kans om de toezichthouder ervan te overtuigen dat het voorstel een goed idee is.

Vertrouwen snel afgenomen

Uit onderzoek onder het Radar Testpanel blijkt dat de consument inderdaad zeer kritisch is. De plannen van de ING hebben onder meer geleid tot een grote afname in het vertrouwen dat ING-klanten in hun bank hebben. Een derde overweegt op te stappen. Bekijk ook de overige resultaten.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant