Consumentenbond waarschuwt voor 'december-nepshops'

Consumentenbond waarschuwt voor 'december-nepshops'

De Consumentenbond waarschuwt met het oog op de feestdagen voor nepwebshops, bedoeld om argeloze kopers juist in de decembermaand op te lichten.

De professioneel ogende digitale winkels zijn vaak pas kort in de lucht en schermen met concurrerende prijzen voor populaire, dure artikelen, zoals mobieltjes, tablets, laptops, andere elektronica en speelgoed. Deze ‘december-nepshops’ zijn moeilijker te herkennen, omdat ze zijn voorzien van een KvK-nummer, een echt adres, een iDeal-betaalmogelijkheid en een keurmerk.

Website om webshops te controleren

Volgens de Consumentenbond heeft de politie een speciaal team geformeerd om internetoplichting in de decembermaand op te sporen. De bond raadt bezoekers van zulke sites aan te onderzoeken hoelang de webwinkel bestaat via sidn.nl voor sites die eindigen op .nl of whois.icann.org voor sites die eindigen op .com, .org en .net.

Duizenden malafide webshops al offline

Afgelopen voorjaar en zomer liet de Consumentenbond al duizenden malafide webshops offline halen. De bond deed toen ook al onderzoek naar webwinkels die met hoge kortingen merkkleding of luxe producten aanboden, maar in werkelijkheid nepproducten verkochten of soms zelfs helemaal niets leverden. De winkels maakten in veel gevallen gebruik van bestaande, in onbruik geraakte domeinnamen. Zo’n webadres was bij Google meestal al bekend en eindigde daardoor hoger in de zoekresultaten.

ACM waarschuwde vorige week al voor nep webshops

Opgelicht?! geeft tips over malafide 'december-nepshops'

Bron: ANP

Ook interessant