Consumentenbond wil meer informatie op drankflessen

Consumentenbond wil meer informatie op drankflessen

De Consumentenbond wil dat op alle flessen met alcoholische dranken komt te staan wat erin zit. Dat is volgens de bond nu alleen verplicht voor dranken met minder dan 1,2 procent alcohol.

Op flessen en blikjes bier staan ingrediënten en voedingswaarden meestal wel, maar verder ziet de bond die informatie veel te weinig naar haar zin. 'In rode wijn zit al gauw een klontje suiker per glas. Een glaasje Baileys bevat ruim 2 suikerklontjes, zo’n 4 gram ongezond verzadigd vet en 150 calorieën. Maar deze informatie is niet terug te vinden op de verpakking', klaagt de bond.

'Uitzondering van dranken idioot'

Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond noemt het 'idioot dat veel alcoholische dranken zijn uitgezonderd van de verplichting om ingrediënten en voedingswaarde te vermelden, zoals voor andere voedingsmiddelen wel geldt'.

Consumenten moeten QR-code scannen voor meer informatie

De Europese Commissie komt eind 2022 met een voorstel voor verplichte etikettering op alle alcohol, weet zij. Maar ze voorziet dat het plan niet werken zal, doordat alcoholproducenten de informatie mogelijk digitaal zullen mogen leveren. 'Dan moeten consumenten in de winkel een QR-code op de verpakking scannen om de voedingswaarde te achterhalen. Dat is veel te omslachtig. Bovendien blijft het zo lastig om producten met elkaar te vergelijken.'

De Consumentenbond heeft een eigen overzicht gemaakt van ingrediënten en voedingswaarden.

Bron: ANP

Ook interessant