Coöperatie hielp ruim 300 mensen aan 'laatste wil-poeder'

Coöperatie hielp ruim 300 mensen aan 'laatste wil-poeder'

De Coöperatie Laatste Wil heeft dodelijk poeder geregeld voor meer dan 300 van haar leden. Dat kan strafbaar zijn. Uit documenten blijkt hoe de coöperatie de distributie heeft aangepakt.

Een eigen medisch onderzoek door de Coöperatie Laatste Wil naar de wilsbekwaamheid van de leden valt 'buiten de doelstelling' van de organisatie, zo is te lezen in een protocol, dat in het bezit is van NRC.

Volgens de coöperatie hebben de mensen dit middel op eigen initiatief besteld nadat ze vorig jaar september had bekendgemaakt een legaal te verkrijgen poeder te hebben gevonden waarmee mensen op humane manier hun leven kunnen beëindigen.

Wil jij met iemand praten? Je kunt contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie, via 113.nl of 0900 0113.

Update 10:54 uur: 20.000 leden voor CLW

Sinds de Coöperatie Laatste Wil (CLW) vorig jaar de publiciteit zocht met een nieuw poeder voor humane zelfdoding, heeft zij er sindsdien duizenden leden bijgekregen. Nadat de in 2013 opgerichte coöperatie met de aankondiging kwam, steeg het ledental van enkele honderden naar zo'n 20.000. Ook een paar honderd Belgen hebben zich bij de organisatie gemeld.

'Hun gemiddelde leeftijd is 68 jaar', aldus voorzitter Jos van Wijk. Hoeveel leden het middel binnenkort in huis hebben, kan hij nog niet zeggen. 'Ik verwacht dat het er bij de eerste ronde tussen de 1000 en 1500 zijn.' NRC meldde vrijdag een aantal van 300, maar van een concreet aantal is volgens Van Wijk nog geen sprake.

'Verstrek niet meer dan 2 gram per persoon'

Leden kunnen twee gram van het dodelijke poeder meekrijgen in een kluisje dat met een vingerafdrukscanner is beveiligd, aldus voorzitter Jos van Wijk. Dat sommige mensen een kilo poeder bestellen, vindt hij 'maar griezelig'. Wat doen zij met de overige 998 gram, vraagt hij zich af. 'Als iemand er een handeltje in wil beginnen, zou dat levensgevaarlijk zijn. Dat spul staat dan dus ergens in huis.' Volgens hem kan er dan ook geen sprake van zijn dat meer dan 2 gram per persoon wordt verstrekt.

Hoeveel leden het middel binnenkort in huis hebben, kan hij nog niet zeggen. 'Ik verwacht dat het er bij de eerste ronde tussen de 1000 en 1500 zijn.' NRC meldde vrijdag een aantal van 300, maar van een concreet aantal is volgens de voorzitter nog geen sprake.

Het middel kan alleen worden aangeschaft als iemand achttien jaar of ouder is en minstens een half jaar lid. Met het legale en goedkope middel wil CLW de mogelijkheid bieden van een snelle en pijnloze dood op een zelfgekozen moment.

De coöperatie houdt sinds eind januari zogenoemde inkoopbijeenkomsten voor leden.

Update 16:20 uur: Vicepremier haalt uit naar CLW

Vicepremier Hugo de Jonge heeft uitgehaald naar het plan van Coöperatie Laatste Wil (CLW) om met een nieuw poeder voor humane zelfdoding te komen. 'Wat deze club doet is op z'n minst ongewenst, zit op de grens van onverantwoord en is mogelijk zelfs ook strafbaar.'

Maar pas als met een poeder geleverd door CLW iemand zelfmoord heeft gepleegd, kan het Openbaar Ministerie ernaar kijken, aldus De Jonge. Hij wees erop dat de euthanasiepraktijk bewust met heel veel zorgvuldigheid is omgeven en 'daarvoor hebben we juist de euthanasiewet'. Hulp bij zelfdoding is strafbaar.

Bron: ANP MediaWatch / NRC

Meer over:

Ook interessant