Corendon wil corona sneltest op de markt brengen

Corendon wil corona sneltest op de markt brengen

Een sneltest die in enkele minuten aantoont of je het coronavirus hebt gehad of niet. De test wordt nu alleen voor grootschalige onderzoeken gebruikt, maar reisorganisatie Corendon wil het voor iedereen toegankelijk maken. Experts luiden de noodklok. 

'Inzicht in je gezondheid met een eenvoudige vingerprik. Binnen 15 minuten antwoord of je antistoffen hebt tegen het coronavirus.' Met die boodschap opent reisorganisatie Corendon op haar website corendonsneltest.nl, waar een ieder die wil zich kan aanmelden om binnenkort op een locatie van Corendon voor 69 euro getest te worden op de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus. Voor dit plan werkt Corendon samen met zorgbedrijf ViaMedica.

Corendon sprak kort over deze particuliere corona sneltest in de aankondiging op de eigen website van 'coronavrije' vakanties. Veel meer informatie is er, buiten bovengenoemde landingspagina, nog niet over verschenen. Radar vroeg Corendon daarom om uitleg. 

Wat wordt precies getest?

Op een locatie van Corendon wordt getest of iemand antistoffen heeft opgebouwd tegen het coronavirus. 'We willen er op deze manier aan bijdragen dat mensen veilig en onbezorgd op vakantie kunnen', aldus een woordvoerder van Corendon. Het RIVM en virologen hebben felle kritiek op het plan van Corendon. Kortgezegd is een antistoffentest volgens de experts niet geschikt voor individueel gebruik, omdat de tests niet betrouwbaar genoeg zijn. Bovendien is er onvoldoende informatie bekend over immuniteit tegen COVID-19, zelfs voor mensen met antistoffen. In onderstaand artikel op de website van Dokters van Morgen wordt dieper ingegaan op het medische verhaal omtrent de Corendon sneltests.

Bang dat deze sneltests schijnveiligheid bieden, is Corendon echter niet. 'Als ons testprotocol strikt wordt gehandhaafd en we gebruiken de allerbeste tests, minimaliseren we daadwerkelijk de besmettingsrisico's. Helemaal uitsluiten kan nooit, maar dat geldt ook voor alle activiteiten die mensen nu al ondernemen', zegt de reisorganisatie.

Hoe zit het met de privacy van testpersonen?

Een uitslag of je al dan niet antistoffen hebt aangemaakt tegen het coronavirus vereist persoonlijke informatie én levert interessante informatie op. Corendon vertelt dat het 'uitsluitend over anonieme statistische gegevens zal beschikken, die zodanig algemeen zijn dat ze niet te herleiden zijn tot testresultaten van individuele deelnemers'. Klinkt geruststellend, maar de woordvoerder van Corendon geeft ook aan dat het mede initiatiefnemer ViaMedia is die de tests zal aanschaffen, personeel regelt om de tests uit te voeren én de uitslag richting testpersonen communiceert. Hoe gaat ViaMedica dan om met de individuele gegevens?

ViaMedia geeft aan daar niets over te kunnen en mogen zeggen, omdat Corendon naar voren is geschoven als woordvoerder. Corendon geeft op zijn beurt aan dat 'alle betrokken partijen zich hoe dan ook strikt houden aan de wettelijke bepalingen, zoals vastgelegd in de relevante wetgeving'. 

Wat doet Corendon met de algemene gegevens?

Over dit hele plan hangt de vraag waarom Corendon überhaupt sneltests wil afnemen op individuele basis. Het simpelste antwoord is dat de reisorganisatie mensen informatie wil geven over de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus, zodat deze onbezorgd op vakantie kunnen. 'Niet voor niets zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat heel veel testen de enige manier is om het coronavirus in te dammen', valt te lezen op corendonsneltest.nl. 'De WHO raadt het gebruik van sneltests juist af. In hun technische richtlijn van een tijdje terug geven ze aan dat sneltests niet bruikbaar zijn, tenzij ze uitgebreid zijn gekeurd en in de juiste context worden gebruikt', is het RIVM stellig. 

Die context is in dit verhaal belangrijk. Het RIVM blijft benadrukken dat serologische tests, waarbij de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus getest wordt, op dit moment uitsluitend kunnen worden ingezet om grootschalig onderzoek te doen naar immuniteit onder de bevolking. Corendon geeft zogezegd aan dat het over dergelijke, algemene gegevens zal beschikken. Eén en één is twee, toch? Corendon: 'Wij hebben het RIVM al proactief aangeboden om onze statistische gegevens beschikbaar te stellen, maar nog geen reactie mogen ontvangen.' 

Waar is de betrokkenheid van het RIVM?

Ook bij de vorming van het plan van Corendon en ViaMedica om sneltests op de markt te brengen heeft Corendon geprobeerd het Outbreak Management Team van het kabinet en het RIVM te betrekken. 'We hebben hen een aantal weken geleden benaderd met onze plannen om grootschalig te testen op antistoffen, maar van hen hebben we - ondanks diverse pogingen daartoe - tot op heden helaas geen enkele reactie vernomen.'

De woordvoerder van het RIVM geeft aan inderdaad op de hoogte te zijn van het plan van Corendon. 'Ik denk niet dat het aan ons is per se om op al dit soort initiatieven te reageren', licht ze toe. Het RIVM doet bovendien zelf al onderzoek naar het opbouwen van afweer en er is een vergelijkbaar onderzoek gaan dat onder andere door Sanquin wordt uitgevoerd. 'Dus er vinden al veel onderzoeken plaats. Die volgen wij ook en die neemt Jaap van Dissel wekelijks mee in zijn technische briefings. Maar: dat gaat dus over het opbouwen van groepsimmuniteit, niet over antistoffen op individueel niveau.'

Update 14 mei 15:00 uur: Al driehonderd aanmeldingen voor sneltest Corendon

Zo'n driehonderd mensen hebben zich al aangemeld voor de sneltest op het coronavirus die reisorganisatie Corendon aanbiedt. Het initiatief kwam Corendon op stevige kritiek te staan van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Corendon wil met de tests oefenen voor procedures die klanten moeten doorgaan voor 'coronavrije vakanties' die Corendon deze zomer hoopt aan te bieden. Daarvoor wordt een teststraat ingericht bij het Corendon-hotel in Amsterdam. Zo'n vijfhonderd medewerkers van Corendon zijn al op die manier getest.

Bron update: ANP

Ook interessant