CoronaMelder-app geeft tijdelijk geen meldingen wegens privacyproblemen

CoronaMelder-app geeft tijdelijk geen meldingen wegens privacyproblemen

De app CoronaMelder geeft gebruikers twee dagen lang geen meldingen meer als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Coronaminister Hugo de Jonge heeft hiertoe besloten wegens privacyproblemen. De apps die standaard op het systeem van Android-telefoons zitten, zouden bij gegevens van de corona-app kunnen door een privacyprobleem bij Google.

update 30 apr 2021, 22:48 uur
CoronaMelder weer volledig in gebruik vanaf zaterdagmiddag

De CoronaMelder-app geeft gebruikers vanaf zaterdagmiddag 17.00 uur weer een melding als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. 

De meldingen blijven nog iets langer uit omdat het ministerie van Volksgezondheid wil wachten tot de veilige updates van Google op Android-telefoons staan.

Ook de opgespaarde meldingen van de afgelopen 48 uur zullen dan alsnog worden verzonden.

'De benodigde update om het lek te dichten wordt in enkele dagen over alle Android-telefoons uitgerold', schrijft het ministerie op vrijdagavond. Via de website coronamelder.nl kunnen mensen checken of de benodigde update op hun telefoon staat.

Op die manier kunnen die apps 'vaststellen of de telefoon in bezit is van iemand die eerder als besmet is gemeld in CoronaMelder en welke ontmoetingen met besmette personen hebben plaatsgevonden'. In een brief aan de Tweede Kamer laat De Jonge weten dat Google heeft gemeld 'geen bewijs te hebben dat deze apps daadwerkelijk data hebben verzameld en gebruikt'.

Gegevens van gebruikers open voor onbevoegde partijen

Nederland is afgelopen donderdag al op de hoogte gesteld van het probleem bij Google, zegt de bewindsman. Daarna is Nederland 'direct een technisch onderzoek gestart om de gevolgen in kaart te brengen'. Uit dat onderzoek is woensdag gebleken 'dat het inderdaad zo is dat gegevens van gebruikers gelezen kunnen worden door onbevoegde partijen'.

48 uur lang geen meldingen

Google zou het lek in de 'blauwdruk' waarvan de CoronaMelder gebruikmaakt hebben gedicht, maar het duurt even voordat het probleem ook daadwerkelijk op alle telefoons is opgelost. 'Daarbij bleken ze nog niet op de hoogte van de mogelijkheden voor misbruik die door onze experts aan hen zijn gemeld', schrijft De Jonge. De reactie van Google noemt hij dan ook 'onvoldoende bevredigend'. Daarom worden 48 uur lang geen meldingen gestuurd.

Waarschuwingen alsnog gestuurd

In die tijd wordt gecheckt of het lek daadwerkelijk is gedicht. Mocht het probleem inderdaad zijn verholpen, dan ontvangen gebruikers van de app na die tijd weer meldingen 'en worden de waarschuwingen alsnog gestuurd'.

Afgelopen maandag werd privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens ingeseind.

Bron: ANP

Ook interessant