Coronatestbewijs maakt meer versoepelingen mogelijk

Coronatestbewijs maakt meer versoepelingen mogelijk

Het ministerie van Volksgezondheid is bezig met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. Mensen die een negatieve testuitslag krijgen, kunnen meer vrijheden krijgen zodat ze bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater kunnen gaan. Het kabinet buigt zich binnenkort over dit plan, zo bevestigt voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW aan De Telegraaf.

'Het ministerie van Volksgezondheid is hier nu mee bezig en de prognose is dat dit in de tweede helft van maart klaar is', beweert Thijssen. Volgens haar wordt er hard gewerkt aan de uitbreiding van sneltestcapaciteit. De bedoeling is dat er eind april 400.000 testen per dag kunnen worden afgenomen bij mensen zonder coronaklachten.

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) laat aan krant weten dat het kabinet heel serieus kijkt naar wat er meer kan met testen. 'Ik hoop dat we daar snel meer duidelijkheid over kunnen geven', zegt hij.

'Belangrijke stap voor openenen economie'

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het invoeren van een coronatestbewijs een belangrijke stap voor het weer veilig kunnen openen van de economie. De testcapaciteit is de laatste tijd flink uitgebreid en wordt ook nog verder uitgerold, waarmee het invoeren van een testpaspoort operationeel mogelijk is. Daar zijn samenleving en ondernemers ook bij gebaat, zo klinkt het.

VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen bevestigde aan De Telegraaf dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. Dat kwam naar voren na hernieuwd overleg. In Denemarken en Israël wordt ook al meer mogelijk door deze manier van werken.

Testebewijs draagt ook bij aan zicht op virus

VNO-NCW en MKB-Nederland werken ondertussen met KPMG aan een onderzoek waaruit zal blijken dat het heropenen van de economie met een coronatestbewijs ook bijdraagt aan het zicht op het virus. Door de extra testen komen besmettingen beter aan het voetlicht. Daarbij kunnen veel activiteiten weer doorgang vinden wat de bevolking mentaal vooruithelpt.

Eerder zeiden de ondernemersorganisaties dat het na bijna een jaar corona in de discussie ook veel meer moet gaan over mentale gezondheid, over economie en banen, over de perspectieven voor jongeren en toenemende kansenongelijkheid. De vraag of en hoe lang onze samenleving deze situatie nog aankan, moet in kabinetsbeslissingen meer worden meegenomen.

48 uur vrijheid na negatieve testuitslag

Mensen die een negatieve testuitslag krijgen, kunnen meer vrijheden krijgen zodat ze bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater kunnen gaan. Volgens de ondernemersorganisaties hebben diverse sectoren de plannen voor de heropening al klaarliggen. De inzet van testen als onderdeel van de 'exit-strategie' moet een versnelling verder mogelijk maken. Daarbij wordt er hard gewerkt aan de uitbreiding van sneltestcapaciteit.

De bedoeling is dat er eind april 400.000 testen per dag kunnen worden afgenomen bij mensen zonder coronaklachten. Het idee is dat je met een negatieve uitslag 48 uur lang weer dingen mag. Eerder was het gebrek aan testcapaciteit nog een achilleshiel. Dit probleem is goeddeels verholpen. Daarbij wordt momenteel gewerkt aan het instellen van sneltesten voor sociale activiteiten en het onderwijs.

INretail juigt idee testbewijzen toe

Winkeliers juichen het idee om een coronatestbewijs in te stellen voor het heropenen van delen van de samenleving en de economie toe, laat branchevereniging INretail weten. 'Alles dat kan helpen om de winkels weer te openen is goed', reageert een woordvoerder.

INretail denkt dat de uitvoering van en de controle op de testbewijzen ook goed te regelen is voor de winkelbranche. 'We zijn gewend om voortdurend te manoeuvreren tussen maatregelen. Alles is te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan zoals het nu gaat bij de bioscoop, dat je je QR-code kunt laten scannen bij een zuil.'

RND voelt minder voor testebewijzen

De Raad voor de Nederlandse Detailhandel (RND) denkt juist dat een coronatestbewijs weinig toevoegt voor winkelstraten. RND-directeur Eus Peters denkt dat het tot onwenselijke en onwerkbare situaties zal leiden. "Dan moet ik straks iemand aan mijn winkel hebben zitten die dat gaat controleren. Dat wordt ondoenbaar, met rijen en bewaking. Dan creëer je ook drukte die straks niet te handhaven is. En wie zegt dat die bewijzen niet vervalst kunnen zijn?"

De huidige coronaprotocollen, zoals 1,5 meter afstand houden en een mondkapje, helpen volgens de RND al genoeg om veilig te kunnen winkelen.

Bron:ANP

Ook interessant