Coronatesten vanaf dit weekend ook op de Waddeneilanden

Coronatesten vanaf dit weekend ook op de Waddeneilanden

Het is vanaf zaterdag op alle Nederlandse Waddeneilanden mogelijk om een coronatest af te nemen voor een coronatoegangsbewijs. Er is bij de bedrijven die testen op aangedrongen dat ze ook testmogelijkheden zouden openen op Vlieland en Schiermonnikoog. Die zijn vanaf zaterdag geopend. Dat betekent dat mensen niet meer het eiland hoeven te verlaten als ze zich moeten laten testen om bijvoorbeeld een restaurant of café te bezoeken.

Vanaf dit weekend is het op veel meer plekken verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien. Daar is toe besloten zodat de 1,5 meter afstand losgelaten kan worden. Dat betekent wel dat mensen die niet kunnen aantonen dat ze recent zijn hersteld van een besmetting met het virus en geen vaccinatie hebben gekregen, zich moeten laten testen. Dat kan vanaf zaterdag op 122 locaties.

Testlocaties voor 90 procent van de mensen binnen twintig minuten bereikbaar

Het testen wordt geregeld door de Stichting Open Nederland (SON), maar uitgevoerd door commerciële bedrijven. De testlocaties zijn voor 90 procent van de mensen binnen twintig minuten autorijden bereikbaar, zegt het ministerie van Volksgezondheid, en voor bijna iedereen binnen een halfuur. Toch was er nog een aantal plekken in het land waar het langer zou duren. De Waddeneilanden waren daar een voorbeeld van. Op sommige plekken in Zeeuws-Vlaanderen, de Achterhoek en de Veluwe is een testlocatie dichterbij niet altijd bereikbaar.

Vanaf 11 oktober gaat het aantal teststraten weer op de schop. Bedrijven kunnen zich momenteel inschrijven om vanaf die periode onder nieuwe voorwaarden coronatests af te nemen. Het ministerie hoopt dat het netwerk daardoor fijnmaziger wordt, hoewel dat nog niet zeker is. In theorie kan het zijn dat er dan opnieuw gebieden ontstaan waarvoor een teststraat ver weg is. Minister Hugo de Jonge beloofde tijdens het meest recente coronadebat dat dan opnieuw oplossingen gezocht zullen worden.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant