Coronavrije vakantie met Corendon: sprookje of 'het nieuwe normaal'?

Coronavrije vakantie met Corendon: sprookje of 'het nieuwe normaal'?

Een vakantie zonder stress, zorgen en - niet onbelangrijk - zonder mondkapjes en anderhalve afstand. Het is de droom van velen op dit moment en reisorganisatie Corendon zegt dat mogelijk te gaan maken. Vanaf 26 juni kunnen reizigers op een 'coronavrije' vakantie, zo meldt Corendon. Ambitieus en een welkome verrassing. Maar is het ook realistisch?

Het idee van Corendon is simpel:

  • Voorafgaand aan een reis test je iedere reiziger op het coronavirus;
  • Iedereen die een negatieve testuitslag krijgt, kan veilig afreizen naar een afgesloten, luxe resort;
  • In dat resort lopen vervolgens alleen mensen rond die het coronavirus NIET hebben;
  • Zolang iedereen in het resort blijft, heeft het coronavirus geen kans zich te verspreiden en kan iedereen een zorgeloze vakantie vieren.

Wie het plan van Corendon doorleest, ontdekt echter al snel enkele haken en ogen. Zitten er bijvoorbeeld ook niet-geteste mensen in het vliegtuig? Is de buschauffeur getest die reizigers van het vliegveld naar het resort brengt? En is zo'n test voorafgaand aan de vakantie wel betrouwbaar genoeg? Op enkele vragen heeft Corendon een antwoord. 

Testen van personeel

Zo geeft Corendon op haar website aan dat er alleen naar speciale Corendon-locaties wordt gevlogen, inclusief Corendon-vlucht, en dat personeel 'met grote regelmaat getest wordt'. In een reactie op vragen van Radar laat Corendon middels een woordvoerder weten dat onder 'met grote regelmaat' verstaan wordt dat in principe alle medewerkers die het resort verlaten iedere keer bij terugkeer getest worden. 

'Medewerkers zullen zoveel mogelijk op het resort overnachten en hoeven daardoor dus niet iedere dag te worden getest. Voor degenen die het resort verlaten zal dit wel gelden. Op vluchten naar bestemmingen rond de Middellandse Zee vliegt onze vliegtuigbemanning direct terug. Zij overnachten niet in het hotel. Overigens worden ook zij getest voor iedere vlucht, omdat ze in contact staan met passagiers', voegt Corendon toe.

Hoe zit het met reizigers?

Medewerkers van Corendon vormen volgens de reisorganisatie dus geen potentieel gevaar voor reizigers. Maar geldt dat ook voor reizigers zelf? Zij worden vlak voor vertrek getest in het Corendon Village Hotel, nabij Schiphol. 'Vlak voor vertrek betekent enkele uren voordat de vlucht vertrekt. Daarna vertrekken de vakantiegangers die negatief testen direct naar Schiphol en hun vliegtuig', aldus de Corendon-woordvoerder.

Corendon zal hiervoor een coronatest gebruiken die de aanwezigheid van het virus aantoont. Het eerste vraagteken dat hierbij geplaatst kan worden is of zo'n test wel betrouwbaar genoeg is. Corendon: 'De betrouwbaarheid wordt steeds hoger en dat geldt met name voor de gevoeligheid.' Viroloog Coretta van Leer legt uit dat zelfs bij honderd procent betrouwbaarheid er slechts een beeld ontstaat van die specifieke dag. 'Het virus heeft namelijk een incubatietijd van veertien dagen. In die veertien dagen zit het virus dus ergens in een cel zijn tijd af te wachten. Iemand kan prima op dag 1 negatief testen, om op dag 2, 3 of 4 alsnog besmettelijk te worden.' 

Wat als iemand positief test in het resort?

Met die logica is het zodoende mogelijk dat iemand, die vlak voor vertrek negatief testte, op vakantie besmettelijk wordt. In een afgesloten resort met nietsvermoedende vakantiegangers. Wanneer Radar dit voorlegt aan Corendon, blijkt dat er nog geen keuze is gemaakt voor een coronatest. Ook geeft de reisorganisatie aan dat er, afhankelijk van de testkeuze, de mogelijkheid is om op het resort reizigers te testen als blijkt dat dit verstandig is. En als alle tests niet afdoende blijken en er een besmetting plaatsvindt? Corendon: 'Er bestaat inderdaad het theoretische risico dat in het zeer onwaarschijnlijke geval dat er toch een besmetting wordt geconstateerd in het hotel, er sprake zal zijn van een korte quarantaine. Omdat de huidige sneltests al heel snel na besmetting positief testen, zal een dergelijke quarantaine slecht kort te hoeven duren. Maximaal een paar dagen, waarin dan uiteraard een aangepast regime zal moeten gelden volgens het anderhalvemeterprotocol.'

Of het plan van Corendon daadwerkelijk doorgang kan vinden, blijft een groot vraagteken, al is de reisorganisatie vastberaden. Viroloog Van Leer weet een manier hoe de 'coronavrije' vakantie sowieso kan doorgaan: 'Amerikaanse NBA-spelers sluiten zichzelf twee weken op, worden vervolgens getest en gaan daarna basketballen. Dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat iemand het coronavirus niet heeft: de incubatietijd afwachten.' Of reizigers zin hebben twee weken lang zichzelf op te sluiten in huis, om vervolgens in een luxe resort nog eens een paar weken in quarantaine te blijven, valt echter te bezien. 

Update 14 mei 11:13 uur: Hugo de Jonge haalt sneltests Corendon door elkaar

'All-inclusive zou dan inclusief het virus kunnen zijn', aldus minister Hugo de Jonge over de plannen van Corendon voor een 'coronavrije' vakantie. De Jonge spreekt van 'schijnveiligheid' wanneer reizigers vlak voor vertrek getest worden op het coronavirus. Sneltests zijn volgens hem 'niet betrouwbaar genoeg' en dan vooral sneltests die de aanwezigheid van antistoffen tegen het virus aantonen.

De minister verwart hier echter de test voor 'coronavrije' vakanties met een ander plan van Corendon: een sneltest waarmee iedereen kan uitvinden of hij ooit het virus heeft gehad. Deze antistoffentest staat compleet los van de all-inclusive vakanties die de reisorganisatie wil verzorgen. Overigens zijn het RIVM en virologen het met Hugo de Jonge eens dat beide plannen onverstandig zijn en schijnveiligheid bieden. 

Bron update: ANP

Ook interessant