toggle menu

Corporaties steken pensioengeld in eigen zak

Corporaties steken pensioengeld in eigen zak

Woningcorporaties steken de lagere pensioenpremies in eigen zak, in plaats van deze - zoals eigenlijk de bedoeling is - door te geven aan de werknemers. Hierdoor worden de 29.000 werknemers in de corporatiesector 'ernstig gedupeerd'.

Dat stellen vakbondsbestuurder Jeroen Vos (FNV Woondiensten) en Johannes Osinga (CNV Vakmensen) donderdag in een gezamenlijke verklaring. De werknemers zouden hierdoor omgerekend 3 procent minder salaris ontvangen. De onderhandelingen over een nieuwe cao woningcorporaties liggen al geruime tijd stil.

Werkgevers maken misbruik

Volgens de vakbondsbestuurders maken de werkgevers misbruik van deze situatie. Doordat de pensioenopbouw is aangepast aan de fiscale regels voor 2015 gaat de pensioenpremie voor werkgevers en werknemers omlaag. 'De werkgevers willen dit voordeel nu in eigen zak steken. Dat is volledig in strijd met het idee dat de lagere pensioenpremie ten goede moet komen aan de koopkracht van werknemers', aldus de bonden.

Goed voorbeeld geven

De vakbonden hebben er bij de woningcorporaties op aangedrongen dat de vrijvallende pensioenpremies in zijn geheel ten goede komen aan de werknemers in de sector. Zij benadrukken dat deze semi-publieke organisaties juist het goede voorbeeld zouden moeten geven.

Update 13:42 uur: huidige cao nog van kracht

De koepelvereniging van woningcorporaties Aedes wijst erop dat de huidige cao woondiensten nog steeds van kracht is. 'Dus ook de afspraken over de verdeling van de pensioenpremie, die wij samen met de bonden eerder voor medewerkers van woningcorporaties hebben gemaakt. Wij komen die afspraken na. Voor het vroegpensioen geldt dat woningcorporaties zelfs een hogere bijdrage voor medewerkers betalen. Maar dat vergeten de bonden simpelweg', stelt Aedes.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant