toggle menu

CPB: Privacywet doorslaggevend voor banken

CPB: Privacywet doorslaggevend voor banken

Privacywetgeving en Europese regels zullen doorslaggevend zijn voor de toekomst van de financiële sector.

Die ontwikkelingen zullen uiteindelijk bepalen welke partijen, zoals grote banken of technologiebedrijven aan het langste eind trekken. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) vrijdag in een rapport, waarin het vier mogelijke scenario's schetst.

Mate waarin banken risico's nemen

Volgens het CPB is de mate waarin banken en technologiebedrijven die zich met financiële zaken bezighouden gegevens van klanten mogen verhandelen van groot belang. Vanuit Europa is het vooral de vraag hoe Europees toezicht de mate waarin banken risico's nemen kan inperken.

Welke koers de sector uiteindelijk zal varen hangt af van de keuzes van de overheid. De vormgeving van privacywetgeving beïnvloedt de verhandelbaarheid van private gegevens. De opstelling in Europese organen zal bepalend zijn voor het toezicht op de financiële markten.

Fintechbedrijven

Bij een divers toezicht per land met vrij verhandelbare informatie floreren de zogeheten fintechbedrijven. Wanneer de informatie vrij verhandelbaar is, maar Europa het toezicht coördineert zullen grote technologiebedrijven zoals Apple en Facebook groeien. Als informatie niet vrij verhandelbaar is dan domineren de nationale banken of de grote Europese banken de sector, afhankelijk van waar het toezicht is geregeld.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant