toggle menu

'Criminelen perfectioneren phishing-methodes'

'Criminelen perfectioneren phishing-methodes'

Criminelen perfectioneren hun methodes voor 'phishing'. De mailtjes waarmee ze klanten proberen te verleiden om vertrouwelijke gegevens te verstrekken, zien er steeds professioneler uit en bevatten minder taalfouten.

Daardoor zijn ze minder makkelijk te herkennen, waarschuwden Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag.

Schade door phishing toegenomen

De schade door phishing is in het eerste halfjaar met 29 procent toegenomen vergeleken met de tweede helft van vorig jaar. Het totale schadebedrag bedroeg 2,8 miljoen euro. Dat is wel stukken lager dan enkele jaren terug, toen criminelen met slinkse mailtjes vaak tientallen miljoenen euro's wisten binnen te halen.

Update 29 september, 11:05 uur: Andere vormen van cybercriminaliteit

Andere vormen van cybercriminaliteit, zoals kwaadaardige software, zorgden in het eerste halfjaar voor ongeveer 300.000 euro schade. Dat bedrag lag in de voorgaande zes maanden met 55.000 euro nog extreem laag. Maar in de eerste helft van 2014 lag de schadepost weer een stuk hoger, op 775.000 euro.

Skimmen komt vergeleken met een paar jaar geleden nog maar weinig voor. Banken hebben de betaalpassen beter beveiligd en de pasjes worden tegenwoordig standaard 'uitgezet' voor betalingen buiten Europa. Toch veroorzaakte skimming in het afgelopen halfjaar 790.000 euro schade, ongeveer 165.000 euro meer dan in de tweede helft van vorig jaar. Volgens een woordvoerder gaat het vooral om incidenten die zich bijvoorbeeld tijdens vakanties voordeden.

Bron: ANP

Ben je benieuwd naar hoe je phishing herkent? Lees dan het hulpartikel: Hoe herken je phishing?

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant