toggle menu

Criteria opgesteld voor erfpachtprobleem

Criteria opgesteld voor erfpachtprobleem

Banken, erfpachters en andere partijen hebben gezamenlijk criteria opgesteld voor de financierbaarheid van woningen op particuliere erfpacht. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag bekendgemaakt.

,,Alle partijen zijn het erover eens dat het belangrijkste uitgangspunt blijft dat particuliere erfpachters worden beschermd tegen risico's in erfpachtvoorwaarden die onaanvaardbaar zijn'', aldus de vereniging. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over de toekomstige hoogte van de erfpacht.

Wij lieten in onze uitzending zien dat veel huisbezitters met particuliere erfpacht als het ware gegijzeld worden in hun eigen huis. Banken zijn zeer terughoudend om hypotheken te verstrekken aan eigenaren met een woning op particuliere erfpacht. Volgens de sector komt dat door onduidelijkheid over de voorwaarden en de toekomstige hoogte van de erfpacht. In Nederland staan tienduizenden woningen op grond van kerken, universiteiten, Staatsbosbeheer, boeren en andere particulieren.

De nieuwe criteria gaan in vanaf november en hebben betrekking op bestaande contracten. Voor contracten die vanaf april volgend jaar ingaan, worden nog nieuwe modelcontracten ontwikkeld.

Bron: ANP

Ook interessant