toggle menu

Crowdbutching: samen een koe kopen en eten

Crowdbutching: samen een koe kopen en eten

Crowdbutching is het nieuwste fenomeen in België: het samen kopen, delen, slachten en eten van een koe. Naar Nederlands voorbeeld, zegt een van de Belgische initiatiefnemers David de Keyser, die uit een vleesverwerkende familie komt.

Het draait volgens Van Rijen en De Keyser om de wens van de consument te willen weten waar zijn vlees vandaan komt. 'Ik probeerde een keer gehakt uit de supermarkt te traceren, het lukte me gewoon niet.'

Vleesschandalen

De recente schandalen met vlees helpen ook niet mee aan het imago van de vleesindustrie. Die is bovendien ook meer en meer veranderd 'van een ambacht in een industrie waar het respect voor het dier verloren is gegaan', aldus De Keyser. Ook Van Rijen ziet dit. 'Het gaat allang niet meer om het dier.' Daar wilden ze verandering in brengen.

Geen vleesverspilling

Hoe werkt het? Via de websites kunnen consumenten een deel van een koe kopen. Als de hele koe is gekocht, wordt het dier geslacht en wordt ieder deel als een vleespakket aan huis geleverd. Er gaan circa 30 tot 35 pakketten uit een koe. Omdat de koe pas 'verdeeld' wordt als ze volledig is verkocht, is er geen verspilling van vlees en worden dieren niet onnodig geslacht, stellen de ondernemers.

Beiden garanderen dat de koeien met respect worden behandeld en geslacht. Bij de verwerking van het vlees worden geen conserveringsmiddelen gebruikt. Elk vleespakket is gelijk, dus niemand krijgt 'de slechte delen' van het dier. Orgaanvlees zoals de tong of de lever is apart te bestellen.

Op visite bij de boerderij

Willen klanten met eigen ogen controleren hoe de dieren worden behandeld, dan kan er een kijkje worden genomen op de boerderij waar de dieren rondlopen.Nederlandse vleespakketten zijn 99,95 euro en zijn 7,2 kilo zwaar, Belgische vleespakketten kosten 132,95 euro en wegen 10 kilo. Volgens de ondernemers zeker goedkoper dan de prijs per kilo die je bij een gewone slager of in de supermarkt betaalt. 'En dit is puur vlees, rechtstreeks van het veld op het bord.'

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant