toggle menu

'Crowdfunding groeit snel'

'Crowdfunding groeit snel'

Crowdfunding is nog een kleine markt, maar sterk in ontwikkeling. Dit jaar zijn er negentien nieuwe crowdfundingplatforms geregistreerd in Nederland, die projecten willen financieren met bijdragen van particulieren. Dit meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vrijdag op basis van onderzoek naar de sector.

Crowdfunding voorziet volgens de toezichthouder duidelijk in een maatschappelijke behoefte als alternatieve financiering voor onder meer het midden- en kleinbedrijf.

Verdubbeling

De AFM verwelkomt crowdfunding-initiatieven, zolang die in het belang van geldgevers en -vragers zijn. Via deze platforms zal in 2014 naar verwachting ongeveer 37 miljoen euro aan financiering verstrekt worden, een verdubbeling ten opzichte van 2013.

Randvoorwaarden

De AFM vindt het belangrijk dat de crowdfundingsector de ruimte krijgt om op een verantwoorde manier te groeien. 'Dat betekent dat ze voldoet aan een aantal randvoorwaarden, zoals professionele platforms, een minimumniveau aan transparantie, en een bepaalde mate van bescherming van de geldgever en geldvrager.'

Zelf verantwoordelijkheid

De AFM vindt dat de sector daarin zelf een belangrijke verantwoordelijkheid draagt, maar ook zullen een aantal wettelijke aanpassingen nodig zijn. Zo wil de toezichthouder op de korte termijn het aantal vergunningentypes voor crowdfunding van vier naar drie brengen.

Bron: ANP

Ook interessant