toggle menu

CU wil landelijke bibliotheekpas

CU wil landelijke bibliotheekpas

De ChristenUnie in de Tweede Kamer wil snel een landelijke bibliotheekpas. Kamerlid Carla Dik-Faber brengt dit donderdag in tijdens een debat over bibliotheken.

'Soms is het veel praktischer om bijvoorbeeld in de plaats waar je werkt boeken te lenen. Dat is nu nog niet altijd mogelijk' , zegt Dik-Faber. Op dit moment kunnen bibliotheken volgens het Kamerlid ook hogere tarieven in rekening brengen voor niet-ingezeten en dat vindt ze geen goede zaak, zeker niet als ze denkt aan mensen die ergens wonen waar geen volwaardige bibliotheek is. Met zo'n landelijke pas kan dat ook worden opgelost.

Digitalisering

'Ook sluit zo'n pas aan bij de digitaliseringstrend, waarbij zo veel mogelijk informatie beschikbaar is voor zo veel mogelijk mensen, onafhankelijk van tijd en plaats. Een landelijke pas ondersteunt die ontwikkeling', zegt Dik-Faber.

De PvdA wil dat jongeren beneden de 18 jaar behalve in de fysieke, ook in digitale bibliotheken gratis kunnen lenen. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch: 'Ook digitale bibliotheken leveren een belangrijke bijdrage voor jongeren om zich te ontwikkelen.'

Ook wil de PvdA dat bibliotheken meer muziek en achtergrondinformatie daarover gaan aanbieden. Dat wil hij vastleggen in de wet.

Sluiting voorkomen

En het CDA heeft ook nog een voorstel om het sluiten van biebs zo veel mogelijk te voorkomen. Buurtbewoners moeten worden geholpen als ze zelf een bibliotheek overeind willen houden, met bijvoorbeeld vrijwilligers of het combineren van de bibliotheek met een andere (commerciële) functie. Het moet een recht worden zoiets te doen, zodat de buurtbewoners niet zijn overgeleverd aan de gemeente. De gemeente moet zo nodig juridische, organisatorische en financiële ondersteuning aan het initiatief geven, vindt het CDA.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant