CZ verhoogt basispremie met 40 euro per jaar

CZ verhoogt basispremie met 40 euro per jaar

Zorgverzekeraar CZ verhoogt de maandelijkse premie van de basisverzekering met 3 procent ofwel 3,40 euro. Klanten betalen vanaf 1 januari 116,25 voor het basispakket. De werkelijke zorgkosten zijn volgens de verzekeraar hoger, waardoor er geld op toegelegd moet worden.

'CZ biedt al een aantal jaren een verlieslatende premie aan en gebruikt hiervoor 221 miljoen euro uit de reserves', aldus bestuursvoorzitter Wim van der Meeren. 'Als de reserves op zijn zal de premie flink stijgen. De stijging van de zorgkosten is dan ook zorgelijk.' Hij roept op om 'zo breed en creatief mogelijk' te kijken naar effectieve manieren om de zorgkostenstijging af te remmen.

De premiestijging bij CZ is minder groot dan verwacht. In de Miljoenennota hield het vorige kabinet voor 2018 rekening met een stijging van de gemiddelde jaarpremie met 81 euro.

CZ is de op twee na grootste zorgverzekeraar van Nederland. Andere grote spelers als Achmea (Zilveren Kruis), VGZ en Menzis hebben nog tot uiterlijk zondag om hun premies bekend te maken.

Premies bekendgemaakt

Eerder al maakten een aantal andere zorgverzekeraars hun zorgpremies. DSW, traditioneel de eerste die de premie voor het nieuwe jaar openbaart, verlaagde zijn premie. De kleinere zorgverzekeraars Stad Holland en Zorg en Zekerheid volgden dat voorbeeld. Delta Lloyd en OHRA Zorgverzekering, beide zorglabels van CZ, verhogen hun zorgpremie voor volgend jaar licht.

Update 11:15 uur - Minister Bruins: 'Goed dat de premie niet teveel stijgt'

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is blij dat de premie niet teveel omhoog gaat. Hij vindt het een 'heel goed gebruik' dat verzekeraars bijleggen uit eigen reserves. 'Als de premies een beetje normaal blijven voor de mensen dan houden we de zorg een beetje betaalbaar en dat willen we allemaal.'

Bron: ANP

Ook interessant