toggle menu

D66 wil dat mobiele telefonie tussen EU-landen ook goedkoper wordt

D66 wil dat mobiele telefonie tussen EU-landen ook goedkoper wordt

De kosten voor mobiel bellen vanuit Nederland naar het buitenland moeten worden beperkt, net zoals dat is gebeurd met roamen in het buitenland. Daarvoor pleit D66. De partij wil dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) zich hier in Europees verband voor gaat inzetten.

D66 wil dat mobiele telefonie tussen EU-landen ook goedkoper wordt. Vorige week gingen nieuwe regels in, waardoor het voor EU-burgers goedkoper wordt om mobiel te bellen en data te gebruiken in een ander land dan het thuisland. De kosten daarvoor zijn voortaan hetzelfde als binnen de eigen landsgrenzen.

Hoge kosten voor telefoontjes vanuit Nederland naar buitenland

D66 wil dat dit ook gaat gelden voor telefoontjes die mensen plegen vanuit het eigen land naar een andere lidstaat. 'Hiervoor gelden in Nederland tarieven tot soms 90 cent per minuut, en in andere lidstaten tot zelfs 1,99 euro per minuut', stelt D66-Kamerlid Jan Paternotte in zijn vragen aan Kamp. 'Het lijkt me niet meer dan logisch dat de Nederlandse regering erop aandringt dat dit herzien wordt.'

Een groep van 150 Europarlementariërs deed vorig jaar al een oproep om iets te doen aan de hoge kosten van mobiel bellen naar andere landen. Onder hen ook D66'er Marietje Schaake.

Grote verschillen tussen EU-lidstaten

De verschillen in kosten tussen de EU-lidstaten zijn groot. Zo bellen Finnen voor maximaal 10 eurocent per minuut naar andere EU-lidstaten, maar kunnen de kosten voor Duitsers oplopen tot bijna 2 euro per minuut. Nederlanders betalen 23 tot 75 eurocent per minuut.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant

Ga nu naar Vanavond live in Radar