toggle menu

De Tandzorg Groep krijgt hoge boete om gesjoemel met facturen

De Tandzorg Groep krijgt hoge boete om gesjoemel met facturen

De Tandzorg Groep, met acht tandartspraktijken in Noord- en Zuid-Holland, is beboet voor 400.000 euro wegens gesjoemel met facturen. Het is de hoogste boete ooit in de mondzorg, maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend.

De tandartsengroep liet een deel van zijn patiënten te veel betalen voor onder meer kronen, bruggen, kunstgebitten en implantaten. Zij betaalden te veel voor hun behandeling, omdat de Tandzorg Groep kortingen op ingekochte materialen niet aan ze doorrekende. Dat is in strijd met de regels. 'Wij vinden het zeer ernstig dat patiënten op deze manier benadeeld werden', aldus de NZa.

Winst in eigen zak gestopt

Als tandartsen materialen en technieken inkopen dan moeten ze de nettokosten hiervan één-op-één doorberekenen aan de patiënt. Ze mogen hierop dus geen winst maken.

Tot 2014 ging dit bij de Tandzorg Groep goed. Maar in het jaar daarop tot halverwege 2016 stak de groep deze korting in eigen zak via een ongeoorloofde huurconstructie. De leverancier, een tandtechnisch laboratorium, betaalde via deze schijnconstructie aan de tandarts voor een niet bestaande ruimte. Via deze omweg kwam de korting niet op het factuur te staan en ging het geld naar de tandarts.

'In strijd met de regels'

'Iedere korting - direct of indirect - moet worden doorberekend aan de patiënt. Dus ook deze. Dit gebeurde echter niet. Daarmee is deze constructie in strijd met de regels', stelt de toezichthouder vast.

De NZa doet al een aantal jaren onderzoek naar fraude bij tandartsen. Volgens de zorgautoriteit brengen de meeste tandartsen in Nederland hun materiaal- en techniekkosten 'keurig' in rekening. Maar sommige tandartsen laten hun patiënten te veel betalen. 'We zien in andere gevallen dat ook gebruik wordt gemaakt van zowel nationale als internationale constructies met bijvoorbeeld 'papieren' tussen-BV’s of inkoopcombinaties. Op deze manier steken deze tandartsen (bulk)kortingen/bonussen in eigen zak of verhogen zij kunstmatig de prijs zonder dat daar reële kosten tegenover staan'.

Tandartsen vinden hoge boete zelf ook terecht

De tandartsen vinden dat ze terecht zijn beboet en tekenen geen beroep aan. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legde de hoogste boete in de mondzorgsector ooit op aan de organisatie, omdat die een deel van zijn patiënten te veel heeft laten betalen voor bijvoorbeeld kronen, bruggen, kunstgebitten en implantaten.

De tandartsengroep gaat onderzoeken of patiënten recht hebben op schadevergoeding. Tandzorg Groep schat dat dit bij ongeveer 5 procent van alle patiënten het geval zal zijn. De Patiëntenfederatie Nederland raadt patiënten van de praktijken aan hun factuur 'nog eens goed te bestuderen'. 'De tandarts moet dan maar aantonen dat er niet te veel is betaald', zegt een woordvoerder.

Volgens de zorgautoriteit brengen de meeste tandartsen in Nederland hun materiaal- en techniekkosten 'keurig' in rekening. Maar sommige tandartsen laten hun patiënten te veel betalen.

Bron: ANP

Ook interessant