Deel biologische aardappeloogst onnodig beschimmeld door natte zomer

Deel biologische aardappeloogst onnodig beschimmeld door natte zomer

Biologische aardappeltelers moeten zich opmaken voor een mislukt aardappelseizoen, schrijft De Telegraaf. Een groot deel van de piepers is door de natte oogst aangetast door de schimmel Phytophthora. Voor de akkerbouwers een grote tegenvaller, terwijl er voldoende resistente rassen zijn. Die worden ondanks afspraken met supermarkten alleen te weinig verkocht.

Het is nog erg vroeg voor definitieve conclusies, want de eerste aardappelen worden nu gerooid en het seizoen loopt tot eind september. Maar het lijkt erop dat het een heel moeilijk jaar gaat worden. Bij de boeren kan dat tot tienduizenden euro’s schade leiden, aldus Bionext, de belangenorganisatie voor biologische landbouw.

Natte zomer

'Door de natte zomer is een groot deel van de biologische aardappelen aangetast met de schimmel', zegt Bionext-directeur Michaël de Wilde. 'De gangbare aardappelen worden met bestrijdingsmiddelen bespoten tegen Phytophthora, want in de gangbare teelt is de aardappel een van de gewassen die het meest wordt bespoten. Dat mag bij de bio aardappel niet. Het probleem is echter dat ook in de biologische aardappelteelt het echt onnodig is dat een oogst vergaat door de aardappelziekte, want er zijn voldoende rassen die resistent zijn.'

Bron: ANP MediaWatch

Ook interessant