Definitief pensioenakkoord bereikt, meeste pensioenen volgend jaar niet gekort

Definitief pensioenakkoord bereikt, meeste pensioenen volgend jaar niet gekort

Vakbonden, werkgevers en het kabinet hebben een definitief akkoord bereikt over de hervorming van het pensioenstelsel. Dat hebben voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW, FNV-voorman Han Busker en minister Wouter Koolmees bekendgemaakt na overleg op het ministerie van Sociale Zaken.

De overeenkomst is een uitwerking van het pensioenakkoord dat de partijen vorig jaar al sloten. Om het stelsel op termijn betaalbaar te houden worden de uitkeringen meer afhankelijk gemaakt van de financiële prestaties van de pensioenfondsen. Dat betekent dat de pensioenen bij tegenspoed sneller moeten worden gekort, maar in betere tijden ook sneller weer kunnen stijgen.

Dat betekent ook dat er geen gebruik meer zal worden gemaakt van rekenrente en dekkingsgraden. Er wordt wel een aantal schokbrekers ingebouwd om te voorkomen dat crises zoals de huidige ineens tot grote pensioenkortingen leiden. Zo komt er een zogenoemde solidariteitsreserve om economische schokken op te vangen.

Meeste fondsen hoeven niet te korten

Volgend jaar hoeven zoals verwacht de meeste pensioenfondsen niet te korten op hun pensioenen. Daartoe is besloten 'gegeven de zeer uitzonderlijke economische situatie', zegt Koolmees. Een pensioenfonds moet dan wel een dekkingsgraad van 90 procent hebben aan het eind van dit jaar. 'Ik ben blij dat we die afspraak hebben kunnen maken', aldus Busker. 'We leven in een hele onzekere tijd en het is goed dat er dan wat rust aan het pensioenfront komt.'

'Alle deelnemers fair behandeld'

Volgens Koolmees worden met het bereikte akkoord 'alle deelnemers fair behandeld' en zijn er straks 'geen pech- en geluksgeneraties meer'. Waar dat nodig is komt er 'adequate compensatie', voegt Busker daar aan toe. Hij wijst erop dat voor veel gepensioneerden de pensioenuitkering al tien jaar niet is meegestegen met de inflatie. Werkgeversvoorman Hans de Boer wijst erop dat dit maar bewijst dat het huidige stelsel evenmin zekerheid biedt.

Het akkoord wordt nog aan de achterbannen van de vakbonden en werkgeversorganisaties voorgelegd.

Update 15:34 - Verzekeraars wijzen op 'weeffout'

Het Verbond van Verzekeraars noemt het vrijdag gesloten pensioenakkoord 'positief en noodzakelijk', maar wijst tegelijk op een 'weeffout' die volgens de brancheorganisatie moet worden hersteld.

De verzekeraars hekelen in dit verband dat door de gekozen premiesystematiek het mogelijk wordt dat twee werknemers van dezelfde leeftijd bij dezelfde werkgever een verschillende pensioenpremie krijgen. Iets wat volgens hen niet te verkopen is aan die werknemers. Daarnaast leidt de systematiek tot 'complexe en niet uitlegbare regelingen' voor werkgevers, met name in het mkb, die daar 'gedurende tientallen jaren mee worden opgezadeld'. Ook zou het nieuwe stelsel voor deze ondernemers leiden tot onnodig hoge kosten.

'De bedoeling was nu net om de pensioenen transparanter, uitlegbaarder en kostenefficiënter te maken. De regelingen die al aan deze eisen voldoen, worden nu enorm in de problemen gebracht', zegt de directeur van het Verbond van Verzekeraars, Richard Weurding.

Bron: ANP 

Ook interessant