Radar

toggle menu

Delta Lloyd schikt in woekerpoliszaak

Het verzekeringsconcern Delta Lloyd betaalt 300 miljoen euro aan houders van beleggingsverzekeringen waaraan te hoge kosten zijn verbonden. Het gaat om de eerste schikking met consumentenorganisaties in deze zogenoemde woekerpolisaffaire.

Delta Lloyd had al 110 miljoen euro gereserveerd voor houders van verzekeringen met een gegarandeerd minimumrendement. Het akkoord is bereikt met de stichtingen Verliespolis en Woekerpolisclaim, die zo'n 200.000 polishouders vertegenwoordigen. Dat hebben de drie partijen woensdag bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring.

De schikkking heeft betrekking op in totaal 445.000 polissen van Delta Lloyd. Circa tweederde van deze polissen zullen voor een tegemoetkoming in aanmerking komen, aldus de verzekeraar.

Het resultaat van de onderhandelingen, die maanden hebben geduurd, wordt gesteund door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), de Vereniging Eigen Huis (VEH) en Jan Wolter Wabeke, de nationale Ombudsman Financiële Dienstverlening.

Delta Lloyd gaat klanten als de polis afloopt het verschil betalen tussen de werkelijke kosten in de polis en de maximaal toegestane kosten volgens de overeenkomst. Dit geldt voor alle onderdelen van Delta Lloyd, dat met beleggingspolissen een marktaandeel heeft van ruim 5 procent. In totaal hebben zo'n twintig aanbieders in Nederland circa 6,5 miljoen soortgelijke polissen aan de man gebracht.

,,De overeenkomst is voor ons een kostbare, maar zeer noodzakelijke stap om het vertrouwen in de verzekeringsbranche nu te verbeteren'', aldus Delta Lloyd. Alle beleggingsverzekeringen die de verzekeraar nu nog in het assortiment heeft, voldoen naar eigen zeggen aan de zogenoemde 'Wabeke'-norm. Volgens de financiële Ombudsman mogen de kosten bij een beleggingspolis maximaal 2,5 procent bedragen.

Andere grote verzekeraars als Nationale Nederlanden, Rabobank en Fortis moeten nog over de brug komen. Als de schikking van Delta Lloyd als voorbeeld dient, zou dat een strop betekenen van circa 6 miljard euro voor de banken en verzekeraars.

De onrust rondom woekerpolissen stamt uit 2006. Toen liet de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten zich kritisch uit over bepaalde financiële producten. Hoge verborgen kosten zouden het rendement drukken.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant