Deze (corona)regels kun je het aankomende wintersportseizoen verwachten

Deze (corona)regels kun je het aankomende wintersportseizoen verwachten

Met de oplopende coronacijfers en de alsmaar veranderende maatregelen is het haast niet meer bij te houden of je nu wel of niet op wintersport kan gaan aankomend seizoen. In dit artikel houden we bij wat de laatste updates zijn in de verschillende wintersportgebieden.

Het drama dat zich voordeed in maart 2020, waardoor de wintersport in Oostenrijk een superspread-event werd, is het land nog lang niet vergeten. Duizenden mensen kwamen positief terug van hun skivakanties om vervolgens ook in hun thuisland vele mensen te besmetten. Met de oplopende cijfers, de lage vaccinatiegraad in Oostenrijk en het volgende wintersportseizoen in zicht, heeft het land deze week aangegeven de regels voor het wintersportseizoen flink te verscherpen.

De nieuwe maatregelen in Oostenrijk

Oostenrijk loopt door het invoeren van extra strenge regels vooruit op de andere wintersportlanden. Wie op wintersportvakantie naar Oostenrijk wil, heeft namelijk niet meer genoeg aan een negatief testbewijs. In Oostenrijk is deze week de zogenaamde 2G-regel ingegaan, wat inhoudt dat alleen nog gevaccineerden en mensen die de afgelopen zes maanden corona hebben gehad en weer zijn genezen, op bepaalde plekken naar binnen mogen. De nieuwe regels op een rij:

  • De 2G-regel is ingegaan voor alle skiliften, horecazaken, kappers en musea. Tot 6 december kun je nog wel naar binnen met één vaccinatie en een coronatest, maar daarna dien je volledig gevaccineerd te zijn. Testen is dus onvoldoende en overtreed je de regels, dan kun je een boete van €500 krijgen. 
  • Tot 3 januari geldt een Janssen-vaccin nog als volledige vaccinatie, maar daarna niet meer. Dit betekent dus dat de mensen met één Janssen-prik alleen met een tweede boosterprik hotels, restaurants en de skilift in mogen. 
  • Ook mensen die volledig gevaccineerd zijn met een ander vaccin, moeten vanaf 6 december aan kunnen tonen dat hun vaccinatie korter geleden is dan 9 maanden. Alleen dan kunnen mensen een zogenaamde ‘Grüne Pass’ krijgen, waarmee ze de meeste gebouwen nog in kunnen. Is je vaccinatie langer geleden? Dan geldt in Oostenrijk dat je een derde prik nodig hebt om nog ergens naar binnen te kunnen. 
  • Bovendien is het dragen van een FFP2-masker op vele plekken, zoals afgesloten liften, verplicht. Dit betekent dat een simpel mondmasker niet voldoende is en je dus voldoende van de medische mondkapjes aan dient te schaffen.  
Bezwaar Nederlandse overheid

De Nederlandse overheid heeft overigens bezwaar gemaakt tegen het Oostenrijkse vaccinatiebeleid. Hugo de Jonge heeft aangegeven dat hij vindt dat elk land in de EU de adviezen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zou moeten volgen en de EMA raadt onder andere nog geen boosterprikken aan.

Geboekt via Sunweb of TUI? Dit kun je doen

Reisorganisaties Sunweb en TUI hebben al laten weten dat gedupeerde reizigers hun reis om kunnen boeken. Zo kan bij Sunweb een wintersport omgeboekt worden naar een andere bestemming zoals Frankrijk of Italië en geeft ook TUI aan dat zij meedenken met de benadeelde reizigers wat kan leiden tot een omboeking. 

Status van de andere wintersportlanden: Frankrijk, Italië en Zwitserland

Hoewel Oostenrijk dus met nieuwe maatregelen is gekomen als gevolg van de oplopende cijfers en lage vaccinatiegraad in eigen land, gelden ook in de andere landen duidelijke regels. Het grootste verschil is echter dat niet-gevaccineerden hier nog wel welkom zijn, zolang zij zich regelmatig laten testen. De regels in deze landen ook op een rij: 

  • Het reisadvies naar Frankrijk en Zwitserland staat op dit moment op geel, wat inhoudt dat volledig gevaccineerden met hun QR-code overal naar binnen mogen en dat niet-gevaccineerden een recente negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) dienen te laten zien bij aankomst in het land. 
  • In Zwitserland moeten reizigers vier tot zeven dagen na aankomst zich op eigen kosten opnieuw laten testen.
  • Het reisadvies naar Italië staat op groen, wat betekent dat gevaccineerden bij aankomst in het land hun QR-code kunnen laten zien en niet gevaccineerden moeten een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 48 uur bij zich hebben. 
  • Voor het betreden van hotels, restaurants en skiliften heb je evenals je QR-code nodig of een negatief testbewijs. Dit betekent dat niet-gevaccineerden dus ook nog overal welkom zijn, zolang zij kunnen bewijzen dat ze maximaal 48 uur geleden negatief getest zijn. Dit houdt in dat de kans groot is dat je op wintersport regelmatig getest moet worden als je niet gevaccineerd bent. 
  • Ook in deze landen is het dragen van een FFP2-mondkapje in veel skiliften verplicht, dus belangrijk is om deze maskers aan te schaffen in plaats van een stoffen of wegwerpversie. 
  • Bovendien is het in alle gemeenschappelijke ruimtes ook verplicht om mondkapjes te dragen. 

De laatste updates en reisadviezen zijn ook altijd te vinden op de site van de Rijksoverheid.

Ook interessant