toggle menu

Dieet tegen misselijkheid bij chemo

Dieet tegen misselijkheid bij chemo

Erasmus MC wil in het najaar een proef doen waarbij kankerpatiënten op dieet worden gezet voordat zij aan een chemokuur beginnen.

De verwachting is dat deze mensen dan veel minder last hebben van nare en schadelijke bijwerkingen van de chemo, zoals misselijkheid, diarree en minder witte bloedcellen, als zij een tijdje minder calorieën en eiwitten eten. Dat maakte het Rotterdamse Erasmus MC maandag bekend.

Minder bijwerkingen

Onderzoek bij muizen liet zien dat de dieren die op dieet waren geweest, minder bijwerkingen hadden van het medicijn irinotecan, dat veel wordt gebruikt bij chemotherapie. De 'antikankerwerking' bleek echter nog wel goed te zijn, aldus onderzoeker Ron de Bruin.

Beschermende reactie

Volgens de onderzoekers maakt het lichaam 'beschermende stoffen aan, zoals antioxidanten', na een periode van vasten. 'We denken dat deze beschermende reactie is ontstaan in de historie, in tijden van voedselschaarste. Het lichaam is zichzelf toen gaan beschermen.' Het dieet dat de onderzoekers nu hebben ontwikkeld, roept dezelfde reactie op, waardoor de bijwerkingen geen kans meer krijgen.

Korte termijn

De Bruin wijst erop dat op korte termijn met de proef begonnen kan worden, aangezien het hier niet gaat om 'een nieuw medicijn dat weer bijwerkingen kan veroorzaken en uitgebreid getest moet worden. Dit is een relatief eenvoudig dieet dat we zonder problemen bij mensen kunnen toepassen.'

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant