Dierenorganisaties pleiten voor sluiting proefdierencentrum BPRC

Dierenorganisaties pleiten voor sluiting proefdierencentrum BPRC

Het proefdiencentrum BPRC (Biomedical Primate Research Centre) maakte bekend het aantal dierproeven op apen vanaf 1 januari 2020 stapsgewijs verminderen. Dierenorganisaties Animal Rights en Een Dier Een Vriend zijn weliswaar blij met de stappen, maar zien het BPRC het liefst sluiten. 

De organisaties spreken hun zorgen uit over het welzijn van de penseelapen, die in het centrum opiaten krijgen toegediend om symptomen van Parkinson op te wekken. In het centrum worden de penseelapen meerdere malen geinjecteerd met de opiaten. ‘De dieren verliezen gewicht, worden apathisch en zitten trillend in hun kooi. Dit kan echt niet meer’, aldus Robert Molenaar van Animal Rights.

Daarbij komen apen soms alleen te zitten, omdat hun lotgenoot tijdens de onderzoeken is overleden. De experimenten op de penseelapen lopen (in tegenstelling tot wat het BPRC beweert) nog tot 1 januari 2023, zo weten de organisaties via de Wet Openbaarheid Bestuurd (WOB). 

'Nutteloze dierproeven'

Animal Rights en Een Dier Een Vriend achten de dierproeven nutteloos, omdat er nog geen effectief medicijn is gevonden in de twintig jaar dat deze experimenten worden gehouden. De twee dierenwelzijnorganisaties zien het budget voor onderzoek liever worden geïnvesteerd in moderne dierproefvrije onderzoeksmethodes.  

De organisaties hebben een mars georganiseerd op zaterdag 7 september naar het BPRC. Er is ook een petitie gestart voor stopzetting van proeven op apen, die inmiddels 30.000 keer is ondertekend.

Toezicht NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op dierproeven, en heeft in een reactie laten weten op de hoogte te zijn van het bericht. 

Bron: Animal Watch / Een Dier Een Vriend

Ook interessant