'Digitale dossiers gemeenten niet op orde'

'Digitale dossiers gemeenten niet op orde'

Veel gemeenten, waterschappen en provincies hebben hun digitale dossiers en archieven niet op orde. Dat staat in een brandbrief aan alle decentrale overheden, geschreven door een aantal burgemeesters en andere bestuurders. Dat meldt de website Binnenlands Bestuur vrijdag.

Schadelijk voor burgers

Als er geen maatregelen worden genomen om digitale informatie van overheden op lange termijn toegankelijk te houden, kan dat schadelijk zijn voor burgers, ondernemers en de overheden zelf, zo staat in de brief.

Cultureel erfgoed verloren

'Onvindbare informatie zal ertoe leiden dat de eerste twintig jaar van deze eeuw de slechtst gedocumenteerde ooit worden. Belangrijk cultureel erfgoed zal hiermee verloren gaan', schrijven de bestuurders.

Digitaal

Overheden moeten goed gaan nadenken over wat ze wel en niet digitaal bewaren en hoe het toegankelijk wordt gemaakt, bepleit Maria Wiebosch, die ambassadeur is voor het project Archiefinnovatie Decentrale Overheden (AIDO). 'Alleen wanneer u duurzame digitale toegankelijkheid op de bestuurlijke agenda zet, kunnen we de dreiging van digitale dementie afwenden', zo waarschuwen de briefschrijvers de gemeenten, provincies en waterschappen.

Bron: ANP

Ook interessant