Dijkhoff: meer betalingsregelingen voor boete

Dijkhoff: meer betalingsregelingen voor boete

Er komen meer mogelijkheden om een verkeersboete gespreid te betalen. Vanaf juli kunnen mensen al in termijnen betalen voor opgelegde boetes vanaf 225 euro.

Straks wordt dat ook mogelijk voor betalingen van boetes die na een eerste of tweede aanmaning hoger zijn dan 225 euro.

Betalingsregeling meer dan 15.000 keer gebruikt

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) zei dinsdag in de Tweede Kamer dat de betalingsregeling sinds begin juli al meer dan 15.000 keer is gebruikt.

Wanbetaling

De SP wil dat mensen die een boete wel willen betalen maar dat niet kunnen, altijd een regeling kunnen treffen, ook de oude gevallen. Dat moet voorkomen dat het boetebedrag bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) oploopt door wanbetaling en dat de betrokkene uiteindelijk in de cel terechtkomt.

SP-Tweede Kamerlid Nine Kooiman vindt detentie hier te ingrijpend en wijst erop dat dit bijvoorbeeld kan leiden tot het verlies van werk en tot gezondheidsklachten voor zwangere vrouwen.

Speciale regeling

Volgens Dijkhoff is ook voor oude gevallen al een speciale regeling. Ook is er altijd een medische check voor de opsluiting en tijdens detentie zijn er medische beoordelingen. Dit jaar zijn er 36 nadere onderzoeken geweest naar geschiktheid voor detentie. Daarvan zijn er acht gehonoreerd, aldus Dijkhoff.

Bron: ANP

Ook interessant