Dinsdag geen ov-staking rond Schiphol, maar nog wel grote kans op chaos

Dinsdag geen ov-staking rond Schiphol, maar nog wel grote kans op chaos

Er mag dinsdag niet gestaakt worden rond Schiphol. De luchthaven moet bereikbaar blijven met het openbaar vervoer, besloot de rechter zondag. Schiphol was bang voor de openbare orde als reizigers niet met de trein naar het vliegveld kunnen komen of dat kunnen verlaten, en had daarom een kort geding aangespannen.

Er moet die dag tussen 05:00 uur en 21:00 ieder kwartier een trein van Schiphol naar Amsterdam Centraal en vice versa rijden. De treinen stoppen ook op de stations Lelylaan en Sloterdijk.

De rechter oordeelde dat reizigers op de luchthaven onmogelijk alleen via de weg naar en van Schiphol kunnen reizen. Door de staking wordt er al meer drukte verwacht op de weg. Bovendien is er een gerede kans dat Schiphol Plaza te druk wordt als er te veel reizigers op de luchthaven zijn die niet weg kunnen.

Noodpendel

De NS kan dinsdag een 'minimale noodpendel' laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol, volgend op een uitspraak van de rechter.

Door de noodvoorziening wordt voorkomen dat grote groepen reizigers op Schiphol stranden en er onveilige situaties ontstaan. Maar, zo waarschuwt de NS, de noodpendel is beslist niet voldoende voor normale reizigersaantallen en is 'specifiek bedoeld voor noodzakelijke Schipholreizen'.

Advies blijft: neem dinsdag niet de trein

Hoe de nooddienstregeling rond Schiphol eruit komt te zien, gaat de NS nog uitzoeken. In de tussentijd blijft het advies voor reizigers om dinsdag niet de trein te nemen, omdat er landelijk zeer beperkt tot geen treinen zullen rijden.

Nog steeds grote kans op verkeersinfarct

Ondanks de uitspraak van de rechter bestaat er dinsdag nog steeds een grote kans op verkeerschaos rond Schiphol. Volgens de gemeente Haarlemmermeer is er ook met een pendeldienst tussen Schiphol en Amsterdam Centraal een grote kans op een 'verkeersinfarct' rond de luchthaven.

Burgemeester Onno Hoes noemt de door de rechter verordende dienstregeling een 'minimumvariant'. 'Voor ons maakt deze pendellijn deel uit van een breder pakket aan maatregelen, waaronder verkeersmaatregelen op en rond Schiphol en het omboeken van vluchten door KLM en het verzoek aan andere airlines om dit ook te doen', aldus Hoes.

Hoes liet weten tevreden te zijn over de uitspraak van de rechter. 'Het stakingsrecht blijft overeind, maar er wordt een kleine uitzondering gemaakt vanwege de openbare orde.'

Inzet van kantoorpersoneel en extra verkeersregelaars

Schiphol gaat dinsdag extra medewerkers, onder wie kantoorpersoneel, inzetten om de drukte op te vangen.

'Samen met alle betrokken partijen bereiden we ons voor en werken we aan aanvullende operationele maatregelen om de te verwachten drukte zo goed mogelijk op te vangen.' De gemeente Haarlemmermeer en Schiphol zorgen voor extra verkeersregelaars.

Omboeken en carpoolen

Onder meer luchtvaartmaatschappijen proberen de drukte te voorkomen door mensen om te boeken en waar mogelijk vluchten te schrappen, zegt Benschop. Ook probeert de luchthaven personeel door middel van pendelbussen en carpoolen zo veel mogelijk op hun werk te krijgen. Waar mogelijk werken mensen vanuit huis.

Benschop zei te hopen dat mensen die niet bij Schiphol in de buurt hoeven te zijn, de luchthaven mijden. Mensen die dinsdag vliegen moeten de informatie van hun luchtvaartmaatschappij goed in de gaten houden.

Bron: ANP

Ook interessant