Dirk: 'Nooit wat gehoord over vleesprobleem'

Dirk: 'Nooit wat gehoord over vleesprobleem'

Supermarktketen Dirk is het niet eens met Varkens in Nood. Die organisatie kondigde een rechtszaak aan, omdat de winkel varkensvlees zonder keurmerk verkoopt en omdat leveranciers zich niet aan de regels zouden houden. Dirk zegt dat het daar 'niet bekend' mee is.

Dirk meldt dinsdag dat het in 2014 en in 2015 brieven van Varkens in Nood en van Stichting Dier & Recht heeft gekregen. Daarin stond dat veehouders en toeleveranciers van Dirk de wet overtraden.

De supermarktketen zegt de organisaties om meer informatie hebben gevraagd. 'Ondanks meerdere verzoeken is hier van hen nooit een reactie op ontvangen.'

Volgens Varkens in Nood was in 2013 afgesproken dat al het varkensvlees vanaf 2016 een keurmerk van de Dierenbescherming moet hebben. Niet waar, zegt Dirk, het vlees moet duurzamer worden maar over een keurmerk is niets afgesproken.

'Een manier om mist op te werpen'

Varkens in Nood-directeur Hans Baaij reageert: 'Dirk heeft Varkens in Nood op 7 januari laten weten niet op de hoogte te zijn van misstanden bij varkensboeren. Het is duidelijk dat zij er geen energie in willen steken, daarom kaatsen ze de bal terug. Ze vragen ons om aan te wijzen welke varkensboeren dat dan zijn, maar dat is voor ons niet te doen aangezien zij varkensvlees afnemen van een bulkaanbieder. Ook geven zij geen lijst van leveranciers. Dit is duidelijk een manier om mist op te werpen.'

'Onderzoekt rammelt en riekt naar smaad'

Varkens in Nood richt zijn pijlen ook op Jumbo, de tweede supermarktketen van het land. Die zegt dat de afspraak uit 2013 niet meer geldt en dat zijn supermarkten in 2017 alleen nog maar duurzamer vlees willen verkopen, maar dat het vlees ook betaalbaar moet zijn.

Ook de varkensboeren zijn boos op de dierenbewegingen. Het onderzoek rammelt aan alle kanten en 'riekt naar smaad', aldus de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), die zegt stappen te overwegen.

Bron: ANP / Radar

Ook interessant