toggle menu

Discogangers dragen nauwelijks oorbescherming

Discogangers dragen nauwelijks oorbescherming

Vrijwel alle stappers hebben last van hun gehoor na een bezoekje aan de disco of een muziekevenement. Ruim een derde van de bezoekers heeft de volgende dag nog steeds last van een piep of suizen in de oren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Hoorstichting. Zij ondervroegen 130.000 mensen tussen de 18 en 35 jaar die een disco of muziekevenement hadden bezocht.

De Hoorstichting noemt de woensdag gepubliceerde resultaten 'verontrustend'. Iemand die vaak blootstaat aan harde muziek of geluiden (tussen de 100 en 110 decibel) kan blijvende gehoorschade oplopen. Vrijwel niemand draagt echter gehoorbescherming, zoals oordopjes, zo blijkt uit het onderzoek.

In Nederland zijn, tot groot verdriet van de Hoorstichting, geen wettelijke regels of richtlijnen over hoe luid muziek mag zijn bij evenementen. 'Er is een convenant met evenementen dat het geluid maximaal 103 decibel mag zijn. Maar dat is erg vrijblijvend, als een organisatie zich er niet aan wil houden, dan sta je machteloos', aldus een woordvoerder van de Hoorstichting.

Bron: ANP

Ook interessant