Discussie over dierenleed door proef met mobiel slachthuis

Discussie over dierenleed door proef met mobiel slachthuis

Binnen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is onenigheid over een proef met een mobiel slachthuis, meldt RTL Nieuws. Meerdere dierenartsen van de NVWA luiden de noodklok: dieren lijden onnodig en er zijn risico's voor de volksgezondheid, zeggen ze tegen de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

In Friesland, Groningen en Drenthe loopt sinds januari een proef waarbij boeren hun gewonde en kreupele koeien op de boerderij kunnen laten slachten. Een speciale Mobiele Dodingsunit (MDU) komt dan naar de boeren toe om runderen te slachten die van de wet niet levend vervoerd mogen worden, maar nog wel geslacht mogen worden. De NVWA werkt mee aan de pilot. Inmiddels rijden vier mobiele units (vrachtwagens) door Noord-Nederland.

'Mobiel slachthuis stimuleert boeren hun vee niet te behandelen'

'Het is ongekend dat dit gebeurt', vertelt een NVWA-arts anoniem tegen RTL Nieuws. 'De dieren kunnen soms niet eens meer staan. Door het mobiele slachthuis stimuleer je dat boeren hun vee niet behandelen, waardoor dieren onnodig lang lijden.' 

Een andere medewerker van de NVWA stelt dat de dieren bij het mobiele slachthuis 'risicodieren' zijn. 'Niet alleen vanwege het dierenwelzijn, maar ook vanwege de volksgezondheid. De dieren zijn ziek, gewond of hebben een chronische aandoening', zegt de dierenarts tegen de onderzoeksredactie van RTL. 

Pilot wordt deze week geëvalueerd

In een officiële reactie laat de NVWA weten mee te werken aan de proef omdat het een oplossing bied voor dieren die nog wel voor consumptie geschikt zijn maar niet of moeilijk te vervoeren zijn naar het slachthuis. Doordat de dieren niet op transport gaan, is de gedachte dat ze dan minder lijden. De pilot wordt deze week geëvalueerd en dan wordt besloten of MDU mag blijven rijden.

Bron: ANP MediaWatch / RTL Nieuws

Ook interessant