toggle menu

Disney+ geeft ook 'cultuurwaarschuwing' aan begin van films en series

Disney+ geeft ook 'cultuurwaarschuwing' aan begin van films en series

Streamingdienst Disney+ komt niet alleen een waarschuwing voor roken, maar gaat ook waarschuwingen geven bij programma's waarin personages of verhaallijnen voorkomen die tegenwoordig als beledigende stereotypen worden beschouwd. Dat meldt een woordvoerder vrijdag.

Deze 'disclaimer' werd in de VS vanaf de lancering al voor bepaalde titels geplaatst. Maar Disney had nog niet besloten of ook in Nederland programma’s de waarschuwing zouden krijgen. Het is de bedoeling dat de boodschap uiterlijk na het weekend aan de programma’s die de zender aanbiedt is toegevoegd. De tekst waarschuwt voor 'verouderde culturele representatie'. Het gaat dan bijvoorbeeld om Dumbo, The Aristocats en Peter Pan, waarin vooral Afro-Amerikaanse personages eigenschappen hebben die als racistisch kunnen worden gekenschetst.

Het is niet de enige disclaimer die Disney+ aan zijn programma’s toevoegt. Voor series en films waarin wordt gerookt, staat ook een waarschuwing dat roken niet goed is voor de gezondheid. Disney heeft zich de afgelopen jaren steeds sterker geprofileerd als een bedrijf dat roken wil ontmoedigen, bijvoorbeeld ook door sigaretten in zijn grote pretparken in de VS te verbieden.

Bron: ANP 

Ook interessant