toggle menu

Dit zijn de hoogtepunten van CES 2020

Dit zijn de hoogtepunten van CES 2020

Elk jaar laten fabrikanten op de Consumer Electronics Show in Las Vegas zien aan wat voor nieuwe techproducten ze werken. Op de beurs krijg je daarom een beeld van welke producten je de komende jaren in de winkels en eventueel in jouw leven kunt verwachten. Radar heeft er een paar hoogtepunten uitgepikt.

De nieuwste ontwikkelingen bij televisies

Op CES vind je veel onthullingen over wat gaat komen in televisieland. Dit jaar zijn de belangrijkste ontwikkelingen kleinere oledtelevisies, de aankondiging van microledtelevisies en een nieuwe 'filmmakermodus'. Dit en meer wordt uitgelegd in onderstaand Radar-artikel:

Televisies in 2020: wat kun je verwachten?

Laptops met vouwschermen

Naast tv's worden op CES ook de nieuwste ontwikkelingen van computers vertoond. Voor het grootste deel zijn het de gebruikelijke verbeteringen: ietsje sneller, ietsje lichter, ietsje betere accucapaciteit.

Nieuwe ontwikkelingen zijn laptops met een scherm op de plaats waar je normaal gesproken het toetsenbord vindt. Die laptops zien eruit als twee tablets die met een scharnier aan elkaar vastzitten. Er zijn ook varianten die bestaan uit één scherm dat dubbel kan vouwen.

Omdat typen op een schermtoetsenbord niet heel prettig is, voegen de fabrikanten er een los toetsenbordje bij dat magnetisch aan de onderste helft kan blijven plakken. Dat toetsenbordje kan dan uiteraard ook los gebruikt worden als je van het hele scherm gebruik wilt maken.

De Thinkpad X1 Fold van Lenovo kan dubbelvouwen

Snellere wifi

De Wi-Fi Alliance, de organisatie die bepaalt hoe wifi werkt, heeft een nieuwe variant van de Wi-Fi 6-standaard aangekondigd. Wi-Fi 6e kan op een hogere frequentie (6 GHz) werken, wat moet zorgen voor hogere snelheden en snellere reactietijden. Meer over de verschillende versies van Wi-Fi kun je hier vinden:

Wat is het verschil tussen Wi-Fi 4, 5 en 6?

Geluid via bluetooth: zuiniger en hogere kwaliteit

Steeds meer mensen luisteren onderweg naar muziek met een draadloze koptelefoon met bluetooth. De instantie die over de mogelijkheden van bluetooth gaat, heeft de mogelijkheden van de techniek op het gebied van audio uitgebreid.

De LE Audio-toevoeging moet betere geluidskwaliteit bieden en ondertussen ook minder stroom verbruiken dan de bestaande manieren om geluid over bluetooth te sturen. Verder krijgt het nieuwe mogelijkheden om het geluid naar meerdere ontvangers tegelijk te sturen, zodat je bijvoorbeeld stereogeluid kunt maken met meerdere bluetoothspeakers.

Ook is de techniek aangepast om beter te kunnen samenwerken met gehoorapparaten. De eerste apparaten met bluetooth LE Audio kun je dit jaar in de winkels verwachten. Meer over bluetooth en wat je er allemaal mee kunt doen, kun je hier lezen:

Bluetooth: wat is het, hoe werkt het en wat heb je eraan?

Smarthome

Verschillende fabrikanten hebben nieuwe slimme apparaten aangekondigd die je in en rond huis kunt gebruiken. Veel alledaagse apparaten worden op allerhande manieren 'slim' gemaakt.

Zo liet het bedrijf Kohler een douchekop zien met ingebouwde speaker en stemassistent, een keukenkraan die op stemcommando's kan reageren en een wc die je met een handgebaar kunt laten doorspoelen.

Als je toch in de keuken bent, zijn er ook slimme thermometers die je kunnen vertellen hoe gaar je eten is en een bericht naar je telefoon kunnen sturen zodra je gerecht gaar is.

Uiteraard is het aanbod van slimme lampen, lichtknopjes, beveiligingscamera's en deursloten weer flink uitgebreid.

De Koreaanse elektronicagigant Samsung heeft een slimme speaker uitgebracht in de vorm van een balletje. Naast gewoon te fungeren als een slimme speaker, kan hij rond je huis rollen en je bijstaan bij alledaagse taken, zoals de robotstofzuiger activeren als je huis vies wordt of de tv voor je aanzetten.

Bron: Samsung
Ballie, de slimme speaker van Samsung die achter je aan rolt

Meer telefoons met 5G

In 2019 kon je de eerste telefoons met ondersteuning voor 5G kopen en telecombedrijven werken hard aan de uitrol van het nieuwe mobiele netwerk in Nederland. Verschillende chipmakers hebben op CES bekendgemaakt dat ze ook in hun chips voor goedkopere smartphones ondersteuning voor 5G toevoegen, dus komend jaar zul je zeer waarschijnlijk het aanbod van dergelijke telefoons zien groeien.

Meer over:

Ook interessant