Donorbloed kan vanaf volgend jaar op ziektes gecheckt worden bij Sanquin

Donorbloed kan vanaf volgend jaar op ziektes gecheckt worden bij Sanquin

Donors bij Sanquin kunnen vanaf volgend jaar hun bloed laten checken op de kans op diabetes, hart- en vaatziektes, immuunproblemen en kanker, meldt De Telegraaf. Sanquin gaat deze extra healthchecks aanbieden om aantrekkelijker te zijn voor donors. De bloedbank wil hiermee bijdragen aan een gezonder Nederland.

Directeur Tjark Tjin-A-Tsoi stelt dat met dit 'wetenschappelijke donorschap' de preventieve geneeskunde een enorme boost krijgt. 'Niet alleen voor de donor is het fijn om een ziekte voor te zijn, ook op landelijk niveau is het goed om een beeld te hebben van de gezondheid van de Nederlanders en daarop te acteren. Nu grijpen we pas in als de diagnose van de ziekte er is.'

Medische keuring voor donatie

Op dit moment worden de donoren voor elke donatie medisch gekeurd, maar dan wordt alleen gekeken naar de aanwezigheid van bloed-overdraagbare infecties. Dit gebeurt voor de veiligheid van de donor zelf en de ontvanger van het bloedproduct. 

Sanquin-woordvoerder Marloes Metaal zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat donoren bij de nieuwe healthcheck zelf mogen aangeven of zij de terugkoppeling willen. 'Wij stellen geen diagnose, maar we kunnen wijzen op de eerste tekenen van bijvoorbeeld diabetes. Mensen kunnen dan misschien voorkomen dat ze ziek worden door hun leefstijl aan te passen.'

Onderzoek naar welwillendheid van donoren

Uit onderzoek van Sanquin blijkt dat bijna alle donoren - nu ongeveer 400.000 - willen meewerken aan preventieve geneeskunde door ziekte in het bloed op te sporen. Op de vraag of de donor een persoonlijke terugkoppeling wil als er iets gevonden wordt, zegt nog steeds ongeveer driekwart ja. 'Men staat dus heel positief tegenover ons aanbod, waarmee we in januari in pilots starten. We noemen het wetenschappelijk donorschap', vertelt de Sanquin-directeur.

Bron: MediaWatch

Ook interessant