'Door bezwaar tegen WOZ-waarde kan huiseigenaar gemiddeld 272 euro besparen'

'Door bezwaar tegen WOZ-waarde kan huiseigenaar gemiddeld 272 euro besparen'

Driekwart van de Nederlanders zou bezwaar willen maken tegen de WOZ-waarde van hun woning. Vier op de tien denken dat het niets oplevert en een op de vijf mensen vindt het te veel gedoe. Dat terwijl Nederlanders door bezwaar aan te tekenen gemiddeld 272 euro belasting kunnen besparen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Vostradamus heeft uitgevoerd in opdracht van Bezwaarmaker.nl. Vostradamus dient namens huiseigenaren ongeveer 4000 bezwaarschriften per jaar in, waarvan ruim 70 procent gegrond wordt verklaard. In Nederland maakt minder dan 2 procent van de 7,6 miljoen mensen die een WOZ-beschikking krijgen bezwaar, blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer.

'Als je ziet hoeveel mensen bezwaar willen maken en hoe weinig mensen dat in de praktijk doen, dan kun je concluderen dat heel veel woningbezitters kansen laten liggen en dat gigantisch veel mensen al jaren te veel belasting betalen,' stelt taxateur Ko Maas van Bezwaarmaker.nl. 'De besparing van een aangepaste WOZ-waarde werkt namelijk ieder volgend jaar door.'

Drie op de tien Nederlanders vindt de geschatte waarde van hun woning te hoog. Eenzelfde aantal heeft ook wel eens bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. De rest niet. Als reden om het niet te doen geven ze aan dat het niets oplevert of te veel gedoe kost. Van de respondenten denkt 43 procent dat hun bezwaar kansloos is. 15 Procent weet niet eens dat bezwaar maken überhaupt mogelijk is.

'Er is duidelijk nog veel onwetendheid bij mensen op dit punt,' zegt Maas. 'Op basis van de WOZ-waarde worden je OZB, je waterschapslasten en je eigen-woningforfait bij je belastingaangifte bepaald. Het werkt dus op drie gebieden door. Daarom kan een woningbezitter gemiddeld 272 euro besparen als de waarde omlaag gaat.'

Lees ook: WOZ-waarde erg hoog? Maak bezwaar!

Bron: ANP

Ook interessant