toggle menu

Doorfokken van honden nu ook voor hobbyisten verboden

Doorfokken van honden nu ook voor hobbyisten verboden

De Tweede Kamer heeft besloten dat ook hobby-fokkers honden voortaan niet meer mogen doorfokken. Doorfokken werd al eerder verboden voor professionele fokkers. Veel honden waren zo doorgefokt dat ze geboren werden met ernstige, erfelijke afwijkingen.

Radar besteedde in september 2011 al eens aandacht aan het doorfokken van honden. Ieder dier kan met een genetische afwijking geboren worden. Bij de meeste dieren gaat dat om enkele procenten. De afgelopen decennia is er echter bijvoorbeeld bij honden veelal gefokt op uiterlijk. Hierbij selecteert de fokker op uiterlijke kenmerken en niet op het functioneren van een hond.  

Nieuwe wet een wassen neus

Vorig jaar werd bekend dat er een nieuwe wet in de maak was, waardoor het doorfokken beperkt zou worden. In de uitzending van 27 mei 2013 lieten we zien dat deze wet echter een wassen neus bleek, omdat de wet slechts voor professionele fokkers zou gelden. Maar liefst 90 procent van de fokkers is hobby-fokker en zou met de nieuwe wet ongestraft rasdieren mogen doorfokken met erfelijke afwijkingen.

Gisteren heeft de Tweede Kamer ingestemd met een voorstel van de SP en PvdA om doorfokken ook voor hobby-fokkers te verbieden. ‘Doorfokken heeft enorme gevolgen voor het dierenwelzijn’, stelt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken. ‘Dieren krijgen rare afwijkingen, alleen maar omdat men ze mooier wil maken.’ Indiener van het voorstel, Sharon Dijkstra, gaat nu bekijken hoe ze ervoor kan zorgen dat hobby-fokkers zich aan de regels houden.

Bron: Telegraaf / © TROS Radar

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant