Drankje tegen Alzheimer niet meer vergoed door verzekeraars

Drankje tegen Alzheimer niet meer vergoed door verzekeraars

Souvenaid is een drankje dat volgens Nutricia belangrijke voedingsstoffen bevat die zouden helpen bij mensen met beginnende Alzheimer. Voorheen werd Souvenaid vergoed door zorgverzekeraars, maar volgens Zorgverzekeraars Nederland zijn de verzekeraars niet overtuigd van de werking van Souvenaid en willen het drankje niet meer vergoeden. Dat meldt Trouw.

Het drankje Souvenaid is geen geneesmiddel of voedingsmiddel, maar valt onder zogenaamde ‘medische voeding’. Deze medische voeding wordt voorgeschreven door artsen en kost zo’n vier euro per dag. Volgens de fabrikant was Souvenaid opgenomen in de Zorgstandaard Dementie, een richtlijn van kenniscentrum Vilans over goede dementiezorg, en dat is meestal een goede reden voor verzekeraars om het te vergoeden. 

TROS Radar heeft het drankje Souvenaid onder de loep genomen. Volgens onderzoeken naar Souvenaid, laat het drankje een verbetering op de geheugenfunctie zien. We lieten zien dat niet alleen de studie is betaald door Nutricia, ook zijn de onderzoekers grotendeels bij hun in dienst. 

Na onze uitzending kwam naar voren dat het drankje ten onrechte stond in de Zorgstandaard Dementie. Zorgverzekeraar Menzis heeft hierop besloten om een brief naar alle apotheken te sturen om het middel niet te declareren. Volgens Zorgverzekeraar Nederland zijn de verzekeraars Achmea, CZ en VGZ het daar ook mee eens. 

Vilans sluit niet uit dat Souvenaid niet meer in de Zorgstandaard wordt opgenomen. In dat geval moet het drankje in de richtlijn van Vilans staan. Aan deze richtlijn werken Alzheimer Nederland en de Nederlandse vereniging voor Klinische Geriatrie, die aan het einde van dit jaar klaar moet zijn. Volgens een woordvoerder van Alzheimer Nederland wordt er op dit moment ‘heftig gediscussieerd’ over Souvenaid. 

Bron: TROS Radar / Trouw

Ook interessant